Kladare

Naselje Kladare smješteno je zapadno od naselja Pitomače. Kroz dio mjesta prolazi Podravska magistrala, a središte mjesta nalazi se nešto sjevernije. Kladare se prvi put spominju 1733. godine. Nešto sjevernije od današnjeg mjesta Kladara, na jednoj pješčanoj uzvisini, mogu se i danas pronaći ostaci spaljenog naselja (grnčarija i sl.). Također, kroz povijest spominje se naselje Bršljanovac, a ni danas se točno ne zna da li je to bilo prvo naselje današnjih kladarčana.

U naselju Kladare prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 467 stanovnika, a gotovo svaka obitelj ima svoj vinograd u poznatom Kladarskom bregu.

Mjesto Kladare ima više zaposlenika nego poljoprivrednika. U mjestu posluju mnoge firme, a većina je smještena u industrijskoj zoni. Središtem mjesta dominiraju crkva, škola, društveni dom, lijepo uređeni okoliš sa nogometnim igralištem.

Tu djeluje NK Sloga, te vrlo aktivno DVD poznato po dobrim rezultatima na natjecanjima. Iz kulture treba izdvojiti udrugu žena „Kladarke“ koje priređuju izložbe ručnih radova te su glavni organizator smotre folklora koja se održava na dan Velike gospe. U mjestu živi i radi u svojem atelijeru, profesionalni slikar Stjepan Ivanec.

Back to top