Grabrovnica

Grabrovnica se nalazi uz zapadnu granicu općine Pitomača. Na brežuljku usred sela, pod krošnjama stoljetnih lipa dominira Muzej hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Preradovićev muzej u Grabrovnici otvoren je u obnovljenom pjesnikovom rodnom domu 1968. godine. Isti je osim kulturno-povijesnog spomenika i mjesto za sastajanje mladeži KUD-a “Petar Preradović”.

KUD “Petar Preradović” osnovan je 1972. godine, a njeguje izvorni podravski folklor. Danas u KUD-u djeluje 40 članova, od kojih je velika većina mladih. U okviru folklorne skupine osnovan je i tamburaški sastav koji uspješno prati nastupe folklorne grupe.

U mjestu djeluje i NK “Croatia” osnovan 1975. godine. U svojem 26-godišnjem djelovanju pet je puta osvajao općinska i županijska prvenstva. NK “Croatia” danas broji oko 120 nogometaša koji djeluju u pet selekcija, a natječe se u I. ŽNL Virovitičko-podravske županije.

Stanovništvo sela čine pretežno poljoprivredna domaćinstva koja se bave uzgojem duhana, povrća i ostalih poljoprivrednih kultura. Danas u Grabrovnici, prema popisu iz 2011. godine, živi 405 stanovnika u stotinjak domaćinstava.

Back to top