Dinjevac

Naselje Dinjevac smješteno je zapadno od mjesta Pitomača od koje je udaljeno 5 km. Mještani Dinjevca uglavnom se bave poljodjelstvom, odnosno ratarstvom, stočarstvom i povrtlarstvom. Dinjevac pripada župi “Svetog Benedikta i Žalosne Gospe” iz Kloštra Podravskog koja je osnovana 1702. godine.

Prvi svećenik bio je Đuro Arbanasa. U Dinjevcu postoji crkva Svetih Ćirila i Metoda koji su zaštitnici mjesta. Dinjevac se prvi put spominje početkom 17. stoljeća pod nazivom “Svetinja”, a današnji naziv Dinjevac nosi od 1733. godine.

Stanovništvo Dinjevca je isključivo katoličko. Prema popisu iz 2011. godine u Dinjevcu živi 458 stanovnika. U naselju djeluje područna škola, koja je u sastavu Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače. Školu polaze predškolski uzrasti i učenici koji stječu prva znanja do četvrtog razreda osnovne škole.

U Dinjevcu djeluje DVD koje je osnovano 1927. godine, a utemeljitelj je Ana Torbašinović. Također u mjestu postoji i Nogometni klub “Podravec” koji je osnovan 1976. godine.

Back to top