Vijesti


"UDRUGA ŽENA" DINJEVAC organizira 7. DINJEVAČKE SUSRETE PLESA I PJESME.

09. ožujka 2018. godine (petak) s početkom u 19:00 sati u Društvenom domu u Dinjevcu.

Pričinit će na izuzetnu čast Vaša nazočnost na spomenutom zajedničkom druženju.

Predsjednica "UDRUGA ŽENA" DINJEVACSvjetlana Bastalić

Na sjednici Vlade RH, koja je održana uz predsjedavanje premijera Andreja Plenkovića, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200-te obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića. Osim toga, pokroviteljstvo je prihvatio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pod nazivom „Petru za 200 rođendan“, središnja svečanost održat će se u nedjelju 18. ožujka u rodnom mjestu Petra Preradovića – u Grabrovnici.

– Virovitičko-podravska županija se obratila Vladi RH sa zamolbom da prihvati pokroviteljstvo obilježavanja 200-tog rođendana Petra Preradovića, koje će se obilježavati tijekom cijele godine. Preradović je možda i ponajbolji pjesnik hrvatskog narodnog preporoda. Utisnuo je dubok pečat u hrvatskoj kulturi, a u tom važnom razdoblju, hrvatskim nacionalnim identitetom i sam ga je svojim društvenim djelovanjem uveliko i oblikovao. Ovo se obilježavanje može uključiti i u naša događanja povodom Europske godine kulturne baštine – podcrtala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pri kraju otvorenog dijela sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković je istaknuo.
– Ovo je još jedan dobar signal uoči našeg dolaska u Viroviticu na Viroexpo, u sklopu kojega će se održati i sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem – naglasio je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

(www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)


U nedjelju 28. Siječnja 2018. „UDRUGA ŽENA“ DINJEVAC organizirala je manifestaciju „ Tako su to radili naši stari“ gdje je zajedno sa  svojim članicama, članovima, sumještanima i ostalim udrugama s područja naše Općine, a i šire prikazala kako se je nekad čehalo perje, trupali orasi i lješnjaci. Ono najvažnije što se ovom manifestacijom želi postići da se vidi kako je nekad bilo lijepo i kako su se ljudi i uz mnogo posla u dugim zimskim večerima zabavljali ujedno i radili. Kako bi onim najmlađima pokazali kako je to nekad bilo, a stare prisjetili na kako oni kažu lijepa vremena Društveni dom je zasjao u starom sjaju s uređenom starinskom sobom i kuhinjom. Našlo se je tu predmeta starih i preko stotinjak godina.  Udruga žena, kao domaćin, ugostila je još šest udruga iz okolice: Udrugu žena “Gušćarice” iz Grabrovnice, Udrugu čuvarice kulturne baštine Kladare, KUD Podravka iz Starogradačkog Marofa, Udrugu “Hrvatska žena” Ferdinandovac, Forum žena Kloštar Podravski i Udrugu žena “Bilogorka” Sedlarica. Manifestaciju je posjetio i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

PITOMAČA: - U subotu, 27. siječnja 2018. godine,  u školskoj sportskoj dvorani OŠ Petra Preradovića Pitomača u domaćinstvo VZO Pitomača održan je 8 zimski kup VZO Pitomača. Na natjecanje se  odzvalo 37 ekipa s područja Republike Hrvatske. Natjecatelji su izvodili po dvije vježbe spajanja usisa prema Pravilniku o natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Natjecanje se izvodilo u šest kategorija. Nakon regularnog natjecanja po kategorijama osam najboljih seniorskih ekipa natjecalo se u Super KUP-u.

Natjecanje je otvorio predsjednik VZŽ Željko Palković. Tok natjecanja pratili su suci i glavni suci Josip Nemet i Zdravko Fras. Ove godine po prvi puta na natjecanje uvrštene su kategorije muška i ženska mladež, što je vrlo dobro primljeno. Po završetku natjecanja objavljeni su rezultati i to:

Kategorija MLADEŽ ŽENSKA:
1. mjesto - DVD Gornje Bazje 
2. mjesto - Otrovanec 
3. mjesto - Starogradački Marof 

Kategorija MLADEŽ MUŠKA:
1. mjesto - DVD Gornje Bazje
2. mjesto - Ostrna
3. mjesto - Turnašica  
a slijede ih Virje, Kozarevac, Starogradački Marof.

Kategorija ŽENE A:
1. mjesto - DVD Vukosavljevica 
2. mjesto - Mala Črešnjevica 

Kategorija ŽENE B:
1. mjesto - DVD Leskovac
2. mjesto - Turnašica
3. mjesto - Vukosavljevica
a slijede ih Virovitica i Velika Črešnjevica.

Kategorija MUŠKI A:
1. mjesto - DVD Turnašica "Biseri"
2. mjesto - Vukosavljevica
3. mjesto - Gornje Bazje
a slijedili su ih Bešlinec, Repušnica, Valpovo, Otrovanec, Razljev, Gornje Bazje II, Turnašica I, Starogradački Marof i Mala Črešnjevica.

Kategorija MUŠKI B:
1. mjesto - DVD Virovitica
2. mjesto - Turnašica
3. mjesto - Leskovac
a slijede ih Vukosavljevica, Stari Gradac, Sedlarica, Daruvar, Dinjevac i Velika Črešnjevica.  

Sve natjecateljske ekipe za sudjelovanje primile su Priznanja, a prve tri ekipe iz svake kategorije pehare, dok je pobjednička ekipa DVD Turnašica MA "Biseri" i prijelazni pehar 8. Zimskog kupa VZO Pitomača.

U super KUP-u od osam ekipa izdvojili su se DVD Vukosavljevica MA i DVD Virovitica MB, te je 1. mjesto pripalo DVD Vukosavljevica MA, a drugi je bio DVD Virovitica MB.

Učesnike zimskog kupa pozdravio je zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović. Pokrovitelj natjecanja bila je Općina Pitomača, a sponzori VZŽ Virovitičko-Podravska, firme "Vatroprom" Zagreb, KL "Protektion" Đelekovac i dr.

Nakon podjele pehara i priznanja uslijedilo je zajedničko druženje u Društvenom domu u Otrovancu.

Tekst i foto: Barica MihokovićNa dobro osmišljenom, zanimljivom i veselom maskenbalu, koje je osmislilo i bio domaćin KUD "Šandrovčanka" iz Šandovca, uz brojne učesnike s područja Republike Hrvatske, Općinu Pitomača predstavilo je Kulturno umjetničko društvo "Podravka" iz Starogradačkom Marofu. Bila je to prva maskenbalska zabava u Bjelovarsko-Bilogorskoj županiji u 2018. godini. KUD "Podravka" predstavila je humoristički podravske svate sa mladencima, debelim kumovima, deverima, deverušama i mužikašima, sve u organizaciji voditeljice folklora Ivke Skender, koja je izradila sve potrebne svatovske ukrase i uvježbala svatovske pjesme i sve osmislila s zanimljivim dosjetkama, koje su bile izvrsno primljene na Šandrovačkoj pozornici.

Posebno zapaženi bili su KUD Jarmina pored Vinkovaca, koji su predstavili Slavonsku stvarnost, stare ljude svih nacija: Mađare, Srbe, Slovence, …malo Hrvata, sve miješano staro stanovništvo, koje je  pričalo i pjevalo svaki svoje priče i pjesme. Bilo je mažuretkinja, vatrogasaca, policije, malog folklora, pjevača... Sve je vodila zanimljiva doktorica, zatrpana problemima i  doktorskim aparatima. Bilo je još mnogo maskenbalskih zanimljivosti..

KUD Šandrovčanka i KUD "Podravka" dugogodišnji su prijatelji koji međusobno svake godine razmjenjuju učešća na smotrama folkora u oba mjesta pa im zaželimo još mnogo zajedničkih susreta.

(Tekst Barica Mihoković, Foto: Maja Deskar)

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Aktualno

Informativan radionica za Mjeru ruralnog razvoja za mlade
Javni poziv za davanje potpore za sudjelovanje na sajmu VIROEXPO 2018.
Festival proljeća PITOMAČA 2018

Tko je online

Imamo 85 gostiju i nema članova online