Vijesti


U subotu, 17. ožujka 2018. godine, u organizaciji Turističke zajednice Općine Pitomača i Općine Pitomača, održat će se manisfestacija Festival REZIDBE I BUNCEKA.

Početak manifestacije je u 10:00 sati , skupljanjem sudionika kod stare škole u Sedlarici.

Tijekom izleta po Pitomačkom vinogorju, sudionici će posjetiti tri kleti gdje će, uz pratnju tamburaša, degustirati vina domaćih vinara te bunceke. 
Osim enogastronomskog sadržaja, izletnici će imati priliku sudjelovati u raznim igrama osmišljenim na temu rezidbe vinove loze.

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 30,00 kuna, a uplaćuje se na IBAN Turističke zajednice HR78240200061100070774 ili na mjestu okupljanja, ostale informacije se mogu dobiti na broj 091/620-2088.


09. ožujka 2018. godine u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači održano je Županijsko natjecanje iz kemije.
Sudjelovalo je 9 škola s područja Virovitičko-podravske županije: OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, OŠ Vladimir Nazor Virovitica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Ivan Goran Kovačić Zdenci, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica te OŠ Voćin. Natjecanju je pristupilo 12 učenika sedmih razreda te 15 učenika osmih razreda.

Rezultati natjecanja su sljedeći:

7. razred
1. mjesto - Ivan Gabrijel Stanić, mentorica Katica Pavlović (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica)
2. mjesto - Magdalena Jelenčić, mentor Velimir Tresk (OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci)
3. mjesto - Dorijan Pankas, mentorica Snježana Starčević-Lovreković (OŠ Petra Preradovića Pitomača)

8. razred
1. mjesto - Ema Lovreković, mentorica Snježana Starčević-Lovreković (OŠ Petra Preradovića Pitomača)
2. mjesto - Dino Gabrić, mentorica Marina Nemet (OŠ Vladimir Nazor Virovitica)
3. mjesto - Elena Bićanić, mentorica Ivana Kotarski Milek (OŠ Josipa Kozarca Slatina)  


Javna rasprava o prijedlogu  IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pitomača  trajat će od 21. ožujka  do 28. ožujka  2018. godine. Za vrijeme trajanja javne rasprave za sve zainteresirane osobe osiguran je javni uvid u prijedlog  IV. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pitomača  u prostorijama Općine Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, Pitomača, svaki radni dan od 8:00 do 14:00 sati.

Na javnom uvidu izloženi su tekstualni i grafički dijelovi te Sažetak za javnost Plana.

U vrijeme trajanja javne rasprave organizira se javno izlaganje za građanstvo i udruge građana, mjesne odbore, predstavnike nadležnih državnih tijela i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima i ostala stručna tijela  koje će se održati 21.03.2018 godine u  11:00 sati u Općini Pitomača, Ljudevita Gaja 26/1, Pitomača, u sali za sastanke.

Tekst poziva na javnu raspravu možete pogledati ovdje.


U suradnji s Općinom Pitomača, stručni tim Podravke d.d. održao je 02.03.2018. godine s početkom u 18.00 sati u Društvenom domu u Starom Gradcu predstavljanje programa kojim su prezentirane mogućnosti otkupa ugovaranja proizvodnje voća, povrća i žitarica poljoprivrednih zadruga, OPG-a i pojedinaca za potrebe industrijske prerade u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Za prisutnih tridesetak zainteresiranih proizvođača s područja općine Pitomače predstavljanje je otvorio zamjenik načelnika Marin Aragović u ime Općine Pitomača, a Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivrede i kooperacije, u ime Podravke d.d.
Zdravko Dimač uputio je sve prisutne u mjere kojima Podravka nastoji poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju te je predstavljen cjelokupni program Podravke d.d. namijenjen poljoprivrednim proizvođačima. Program je usmjeren za domaće potrebe uzgoja voća, povrća i žitarica, te osiguravanjem otkupnih ugovora prema unaprijed zajamčenim cijenama čime se postiže garancija i okosnica buduće planirane proizvodnje.

Posebnost koju će Podravka d.d. osigurati proizvođačima s kojima će sklopiti ugovor sastojati će se od stručne pomoći za vrijeme poljoprivredne proizvodnje (edukacija, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje kroz sve ciklusa uzgoja i kvalitete samog konačnog proizvoda).

Predstavljanje programa završilo je raspravom za sve prisutne čime je ostvarena svrha budući da je uspostavljena suradnja lokalnih proizvođača i stručnog tima Podravke d.d.


Od ponedjeljka 5. ožujka 2018. započinje manifestacija ‘NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE’ kojom će kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. 

Tom prilikom, Ministarstvo poljoprivrede organizira radionicu na temu novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja, u okviru koje će se održati i radni ručak s ministrom poljoprivrede. Radionica počinje od 10,00 sati. Nakon radionice predstavit će se proizvodi s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, te hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni u EU. (mps.hr)


     Virovitičko-podravska županija poziva zainteresirane poljoprivrednike na uključivanje u  Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja, koje će provoditi Pučko otvoreno učilište Slatina, i to za slijedeća zanimanja:

Redni broj

Program

Trajanje (sati)

1.

Voćar i vinogradar

120

2.

Povrtlar

120

3.

Sakupljač i uzgajivač gljiva

120

4.

Sakupljač i uzgajivač ljekovitog bilja

120

5.

Pčelar

120

6.

Mljekar

120

7.

Cvjećar

120

8.

Voditelj seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva

150

 

9.

Vinogradar i podrumar

128

10.

Peradar i proizvođač jaja

128

11.

Proizvođač duhana

128

12.

Ratar/ka

150

13.

Cvjećar/ka – aranžer/ka

120

14.

Proizvođač/ica jakih alkoholnih pića

124

15.

Mesar/ica

125

16.

Rukovatelj/ica motornom pilom

79

17.

Rukovatelj/ica vrtnim strojevima za održavanje zelenih površina u hortikulturi

120

18.

Rukovatelj/ica traktorom s radnim priključcima

130

19.

Rukovatelj/ica traktorskom kosilicom

80

20.

Rukovoditelji radnim strojevima - Viličar

120

21.

Rukovoditelji radnim strojevima - Bager

120

22.

Rukovoditelji radnim strojevima - Utovarivač

120

23.

Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju konobar/ica

150

24.

Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica

160

25.

Program usavršavanja za poslove voditelja/ice izrade i provedbe EU projekata

161

26.

Prekvalifikacija za zanimanje Poljoprivredni gospodarstvenik/ica

Oko pola godine i oko 20-ak ispita

27.

Izobrazba - održiva uporaba pesticida

16

 

       Prvih 26 programa verificirani su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon uspješno položenog završnog ispita, polaznik stječe Uvjerenje o osposobljenosti ili Uvjerenje o usavršavanju. Kod prekvalifikacije polaznik stječe Svjedodžbu o završnome radu i zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik. Izobrazba za održivu uporabu pesticida verificirana je kod Ministarstva poljoprivrede.

Molimo da se zainteresirani prijave u Pučko otvoreno učilište Slatina, Šetalište J. Burgera 1, u Slatini, osobno ili na telefon  551-371,  najkasnije do 8. ožujka 2018. godine.

 

Ovisno o broju prijavljenih polaznika za pojedini program provodit će se i osposobljavanje, a svi prijavljeni bit će obaviješteni o mjestu i početku predavanja.


PRIVREMENI  PROČELNIK

                                                                                                            Dario Ripli, dipl.ing.polj.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Prikupljanje uzoraka vina 36. ...

02.06.2018. PRIKUPLJANJE UZORAKA ...

U domu kulture u Pitomači održate ...

U ponedeljak, 28.05.2018. godine u ...

U domu kulture u Pitomači održate ...

U ponedeljak, 28.05.2018. godine u ...

Prikupljanje uzoraka vina 36. ...

02.06.2018. PRIKUPLJANJE UZORAKA ...

Tko je online

Imamo 53 gostiju i nema članova online