Vijesti


U suradnji s Općinom Pitomača, stručni tim Podravke d.d. održao je 02.03.2018. godine s početkom u 18.00 sati u Društvenom domu u Starom Gradcu predstavljanje programa kojim su prezentirane mogućnosti otkupa ugovaranja proizvodnje voća, povrća i žitarica poljoprivrednih zadruga, OPG-a i pojedinaca za potrebe industrijske prerade u razdoblju od 2018. do 2022. godine.

Za prisutnih tridesetak zainteresiranih proizvođača s područja općine Pitomače predstavljanje je otvorio zamjenik načelnika Marin Aragović u ime Općine Pitomača, a Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivrede i kooperacije, u ime Podravke d.d.
Zdravko Dimač uputio je sve prisutne u mjere kojima Podravka nastoji poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju te je predstavljen cjelokupni program Podravke d.d. namijenjen poljoprivrednim proizvođačima. Program je usmjeren za domaće potrebe uzgoja voća, povrća i žitarica, te osiguravanjem otkupnih ugovora prema unaprijed zajamčenim cijenama čime se postiže garancija i okosnica buduće planirane proizvodnje.

Posebnost koju će Podravka d.d. osigurati proizvođačima s kojima će sklopiti ugovor sastojati će se od stručne pomoći za vrijeme poljoprivredne proizvodnje (edukacija, osiguranje repromaterijala te nadzor proizvodnje kroz sve ciklusa uzgoja i kvalitete samog konačnog proizvoda).

Predstavljanje programa završilo je raspravom za sve prisutne čime je ostvarena svrha budući da je uspostavljena suradnja lokalnih proizvođača i stručnog tima Podravke d.d.


Od ponedjeljka 5. ožujka 2018. započinje manifestacija ‘NAŠE DOMAĆE, SADA I UBUDUĆE’ kojom će kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promovirati hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. 

Tom prilikom, Ministarstvo poljoprivrede organizira radionicu na temu novih mogućnosti financiranja iz Programa ruralnog razvoja, u okviru koje će se održati i radni ručak s ministrom poljoprivrede. Radionica počinje od 10,00 sati. Nakon radionice predstavit će se proizvodi s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, te hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni u EU. (mps.hr)


     Virovitičko-podravska županija poziva zainteresirane poljoprivrednike na uključivanje u  Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja, koje će provoditi Pučko otvoreno učilište Slatina, i to za slijedeća zanimanja:

Redni broj

Program

Trajanje (sati)

1.

Voćar i vinogradar

120

2.

Povrtlar

120

3.

Sakupljač i uzgajivač gljiva

120

4.

Sakupljač i uzgajivač ljekovitog bilja

120

5.

Pčelar

120

6.

Mljekar

120

7.

Cvjećar

120

8.

Voditelj seljačkog gospodarstva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva

150

 

9.

Vinogradar i podrumar

128

10.

Peradar i proizvođač jaja

128

11.

Proizvođač duhana

128

12.

Ratar/ka

150

13.

Cvjećar/ka – aranžer/ka

120

14.

Proizvođač/ica jakih alkoholnih pića

124

15.

Mesar/ica

125

16.

Rukovatelj/ica motornom pilom

79

17.

Rukovatelj/ica vrtnim strojevima za održavanje zelenih površina u hortikulturi

120

18.

Rukovatelj/ica traktorom s radnim priključcima

130

19.

Rukovatelj/ica traktorskom kosilicom

80

20.

Rukovoditelji radnim strojevima - Viličar

120

21.

Rukovoditelji radnim strojevima - Bager

120

22.

Rukovoditelji radnim strojevima - Utovarivač

120

23.

Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju konobar/ica

150

24.

Program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica

160

25.

Program usavršavanja za poslove voditelja/ice izrade i provedbe EU projekata

161

26.

Prekvalifikacija za zanimanje Poljoprivredni gospodarstvenik/ica

Oko pola godine i oko 20-ak ispita

27.

Izobrazba - održiva uporaba pesticida

16

 

       Prvih 26 programa verificirani su od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon uspješno položenog završnog ispita, polaznik stječe Uvjerenje o osposobljenosti ili Uvjerenje o usavršavanju. Kod prekvalifikacije polaznik stječe Svjedodžbu o završnome radu i zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik. Izobrazba za održivu uporabu pesticida verificirana je kod Ministarstva poljoprivrede.

Molimo da se zainteresirani prijave u Pučko otvoreno učilište Slatina, Šetalište J. Burgera 1, u Slatini, osobno ili na telefon  551-371,  najkasnije do 8. ožujka 2018. godine.

 

Ovisno o broju prijavljenih polaznika za pojedini program provodit će se i osposobljavanje, a svi prijavljeni bit će obaviješteni o mjestu i početku predavanja.


PRIVREMENI  PROČELNIK

                                                                                                            Dario Ripli, dipl.ing.polj.

U subotu 25. veljače 2018. u Društvenom domu u Starom Gradcu, održana je  91. godišnja izvještajna Skupština DVD-a Stari Gradac. Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Stari Gradac Josip Oberan. Posebno je pozdravio zamjenika načelnika Općine Pitomača Marina Aragovića, a naknadno Skupštini pridružili su se načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i saborska zastupnica Vesna Bedeković, ujedino je pozdravio, ispred VZO Pitomača Davida Tržića, župnika i goste skupštine: DVD Otrovanec, Dinjevac, Velika Črešnjevica, Vukosavljevica, Starogradački Marof, Gradec, Sedlarica, Rakitje i Turnašica, te  je podnio izvještaj o radu za proteklo razdoblje. Podsjetio je da je u 2017. godini vrlo uspješno obilježena 90. obljetnica društva. Pohvalio se  uspješnim nastavkom vatrogasnih aktivnosti. Posebno je ponosan na 45 djece i mladeži koji osvajaju pehare  na natjecanjima. Pobrojio je daljnje aktivnosti na uređenju vatrogasnog doma koji prema mogućnosti obnavljaju već nekoliko godina unazad.

Zapovjednik Mario Vrbaslija podnio  je izvješće zapovjedništva za 2017.godinu. Rekao je da su osnovani 1927. godine i neprestano djeluju 91. godinu. Imaju 40 aktivnih članova, 20 pomažućih i 45 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži. Sudjelovali su na 9 natjecanja sa 16 ekipa.  Posebno se ponose, uz odrasle, na  podmladat i mladež. S natjecanja vratili su se s 3 pehara za prva mjesta 2 za druga mjesta, jedan za treće i jedan za 4. mjesto. Odradili su 5 intervencija. Gasili su požar dimnjaka, automobila, smetlišta i u dva navrata uklanjali srušena stabla s javnih površina. Usvojili su plan rada i financijski plan za 2018. godinu. Obavijestio je da će DVD Stari Gradac biti domaćin županijskog natjecanja djece i mladeži 17. lipnja 2018. godine.

Rad skupštine pozdravili su i čestitali na postignutim rezultatima donačelnik Marin Aragović, posebno ponosan na postignuto, na djecu i mladež koji su garancija napretka društva. Čestitki su se pridružili vatrogasci Velike Črešnjevice, Vukosavljevice, Rakitja i Turnašice.

Po završetku Skupštine svima se zahvalio predsjednik DVD-a Stari Gradac Josip Oberan i pozvao na zajedničku večeru i druženje.

Tekst i foto: Barica Mihoković


Poštovani,

pozivamo Vas na radni sastanak na kojem će Podravka d.d. predstaviti mogućnosti otkupa proizvoda poljoprivrednih zadruga i OPG-a za potrebe industrijske prerade u Podravki za razdoblje 2018.-2022. godine.

Podravka će prezentirati mogućnosti ugovaranja proizvodnje i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode poljoprivredne zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i svi zainteresirani, kako bi se povećala zaposlenost i proizvodnja.

Sastanak će se održati u petak, 02. ožujka 2018.godine u Društvenom domu u Starom Gracu, Stari Gradac bb, s početkom u 18:00 sati.

U iščekivanju Vašeg dolaska.

Općina Pitomača


Savjetodavna služba Virovitičko-podravske županije i Mjesni odbor Turnašica, pozivaju Vas dana 27. veljače (utorak) 2018. godine s početkom u 18:00 sati u Društveni dom u Turnašici na predavanje i edukaciju na temu:

1 - Paleta Bc hibrida za 108. godinu (dipl.ing. Mario Čevizović)
2 - Zlatna žutica - opasna bolest vinove loze (dipl.ing. Marijan Lincmajer)
  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

8. MEMORIJAL DR. MARIJANA JERGOVIĆA

08.04.2018.  8. MEMORIJAL DR. ...

Liga protiva raka organizira ...

Liga protiv raka Virovitičko ...

Liga protiva raka organizira ...

Liga protiv raka Virovitičko ...

8. MEMORIJAL DR. MARIJANA JERGOVIĆA

08.04.2018.  8. MEMORIJAL DR. ...

Aktualno

Liga protiva raka organizira akciju "Budimo zajedno"
Javna rasprava - Prijedlog IV. Izmjene i dopune PPU Općine Pitomača

Tko je online

Imamo 71 gostiju i nema članova online