Povijest školstva

Za razvoj školstva u Pitomači postoje podaci još iz 1759. godine kad se u jednom izvješću govori da postoji njemačka škola Gemeinschule ili trivijalka u kojoj su krajiški oficiri podučavali dječake da bi se mogli dalje školovati za oficirski kadar ili krajiške činovnike. Nastava se odvijala na njemačkom jeziku. Od 1800. godine u tu školu su mogla ići sva djeca Pitomače.

Kada je 1871. godine školstvo reformirano postoji Opća pučka škola koja se pohađa četiri godine i još dvije godine opetovnica, a od tada postoji i pravi učiteljski kadar. Nova školska zgrada (današnja srednja škola) izgrađuje se 1873. godine i to čini se na mjestu starije školske zgrade. Za vrijeme drugog svjetskog rata rad škole je više puta prekidan a njegovim svršetkom ona nastavlja rad kao osnovna škola. Osnovna škola u Pitomači 1962. godine dobiva ime Petra Preradovića, hrvatskog pjesnika rođenog u Grabrovnici nedaleko od Pitomače, 19. 3. 1818. godine u kući koja je bila izgrađena kao krajiška straža ili štacija. U njegovoj rodnoj kući 1968. godine je uređen stalni muzejski postav o pjesnikovu životu i djelu. Nova zgrada škole s uređenim kabinetima izgrađena je 1979., a iste godine je započeta izgradnja sportske dvorane koja je otvorena 1982. godine.

Danas OŠ Petra Preradovića ima 11 područnih škola. U staroj zgradi Pučke škole 2000. započeo je s radom Područni odjel Strukovne škole iz Virovitice. Od 2003. godine ova srednja škola djeluje samostalno. Predškolski odgoj djece u Pitomači organizirano počinje sa radom 1969. godine kada u dijelu društvenog doma počinje raditi dječji vrtić. U okviru školskih aktivnosti pri OŠ Petra Preradovića osnovana je 1957. kino sekcija koja je prerasla u amaterski kino klub Slavica 1964. godine. Osnivač i voditelj sekcije bio je učitelj Mirko Lauš. Snimljeno je oko 300 filmova od kojih su mnogi dobili nagrade na revijama i festivalima amaterskog filma u zemlji i inozemstvu. Klub je organizirao i Festival dječjeg amaterskog filma (FEDAF) od 1971. do 1988. godine.

Također je u školi osnovana 1974. i astronomska sekcija iz koje je 1981. godine osnovano Astronomsko društvo Pitomača. Osnivač i voditelj Društva bio je učitelj Luka Hrvatić. Društvo je od samog početka razvilo veliku aktivnost u propagandi astronomije, astronautike i srodnih znanosti. 1983.-1989. godine gradi se zvjezdarnica, druga u kontinentalnoj Hrvatskoj (pored zagrebačke) i jedina od Varaždina do Vukovara. Pred sam kraj 19. st. osnovana je u Pitomači prva knjižnica i čitaonica koja je imala svoje prostorije. Početkom 20. st. spominje se pod imenom «Hrvatska čitaonica«, nakon 1924. pripojena je Prosvjetnom društvu «Osvit» i od tada se naziva Narodna čitaonica, a od 1925. je u sastavu HPGD «Sloga». Knjižnica je dograđena, temeljito preuređena i opremljena novom opremom i namještajem 2003. godine, a konstantno se nabavlja i nova knjižna građa.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

4 titule Europskog šampiona i ...

Proteklog vikenda su u Virovitici ...

Godišnja skupština DVD Dinjevac

U subotu navečer  20. siječnja ...

DVD Sedlarica obilježilo 81. ...

Uz nazočnost ...

Naše pivo koje „korak po korak“ ...

IPA, ALE i CITRA, ne, to nisu ...

Obavijest o podnesenom valjanom ...

KLASA: 320-02/16-05/257 URBROJ: ...

Održana je izborna godišnja ...

U Društvenom domu u Dinjevcu u ...

PROGRAM - Vidovo 2014.

Dani pjesme, kruha i vina PITOMAČA ...

Foto: Srijeda - Drava doseže ...

U srijedu poslijepodne, Drava je u ...

Obnovljena je crkva sv.Vida

Vjernici u Pitomači dočekali su ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Prvi dan škole u novoj Srednjoj ...

Počela je nastava i za ...

"Veliki skok" okupio 500-tinjak ...

Na izletištu kod dravskog mosta ...

Aktualno

Has no content to show!

Tko je online

Imamo 85 gostiju i nema članova online