Mjesto Stari Gradac najveće je od dvanaest mjesta koja pripadaju općini Pitomača, a nalazi se na istočnom dijelu općine. Kroz mjesto prolazi glavna prometnica, Podravska magistrala. Stari Gradac je udaljen od Pitomače 6 km, a od Virovitice 14 km, smješten je na prostoru između rijeke Drave (3 km do Drave) i blagih vinorodnih padina Bilogore.

Prvi spomen mjesta nalazimo u "Popisu župa zagrebačke biskupije" iz 1334. godine koji spominje župu, crkvu i svećenika u mjestu, tako da možemo zaključiti da je Stari Gradac doista "staro mjesto".

Prema popisu stanovništva iz 2011. g. u mjestu živi 674 stanovnika koji se većinom bave poljodjelstvom, a najzastupljenija je proizvodnja duhana, kukuruza i pšenice, a u posljednje vrijeme razvija se povrtlarstvo. Većina mještana bavi se i vinogradarstvom za vlastite potrebe. Tek mali dio mještana zaposlen je u poduzećima u županiji, dok ima nešto obrta i drugih oblika poduzetništva.

Središtem mjesta dominira župna crkva Sv. Petra apostola, sagrađena 1905. godine u neogotičkom stilu, a samo mjesto pripada istoimenoj župi koja po teritorijalnom ustrojstvu od 1977. godine pripada Požeškoj biskupiji. Stanovništvo gotovo u potpunosti čine katolici.

U mjestu postoji i područna škola koja je u sastavu Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača, u kojoj prva znanja stječe oko 40 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Već 80 godina djeluje i DVD Stari Gradac, a od 1961. godine ima i svoj Vatrogasni dom. Jedno od važnijih okupljališta mještana je i Društveni dom u kojem se organiziraju različite zajedničke proslave i priredbe, a posljednjih je godina aktivno i KUD "Gračanke".

U plodnoj ravnici prema rijeci Dravi nalazi se farma junadi, a poslovno-prodajni centar je u središtu mjesta.

Lovačka udruga "Fazan" Stari Gradac njeguje tradiciju lova jer je okolina mjesta idealna za lov na sitnu divljač, a ima i svoj lovački dom u Kalilu, koje je centar lovišta.

Dio djece i mladeži okuplja se uz igralište i prostorije mjesnog nogometnog kluba "Mladost" koji ima juniorsku i seniorsku ekipu nogometaša.

Aktualno

Informativan radionica za Mjeru ruralnog razvoja za mlade
Javni poziv za davanje potpore za sudjelovanje na sajmu VIROEXPO 2018.
Festival proljeća PITOMAČA 2018

Tko je online

Imamo 47 gostiju i nema članova online