STAROGRADAČKI MAROF: U subotu 9. lipnja 2018. godine, u domaćinstvu KUD-a "Podravke" iz Starogradačkog Marofa, održana je tradicionalna 22. smotra folklora. Otvorio ju je donačelnikOpćine Pitomača Marin Aragović. Smotru su otvorili domaćini i njihovi tamburaši spletom pjesama i kola svojeg sela.

Slijedili su brojni, razigrani i vrlo raspjevani gosti, dugogodišnji prijatelji domaćina KUD "Šandrovac" iz Šandrovca. Otpjevali su u svom nadahnutom stilu, u karakterističnim bijelim  nošnjama: Moj zavičaj, Ima jedno selo drago i melodiju Oprosti mi. Otplesali su i nekoliko kola svojeg kraja. Nastavio je šire poznati KUD "Seljačka sloga" iz Brezovice u svojim osebujnim crveno bijelim nošnjama koji su odpjevali i odplesali splet slavonskih pjesama i kola. KUD Dugo Selo Lukačko po prvi puta nastupilo je u Starogradačkom Marofu i predstavilo je žensko pleteno kolo, pjesme i kola "Žito", "Ćiro"  i "Kalendari". Za kraj je nastupila raspjevana i rasplesana mladost Demokratske zajednice Mađara iz Novog Gradeca. Bila je to velika grupa mladih razigranih  predstavnika Mađara, koji su izveli mađarske pjesme, splet mađarskih čardaša i koreografoju Čori konas.

Svi učesnici Smotre primili su pismena priznanja i bili nagrađeni burnim pljeskom. Priznanje su primili i mužikaši domaćina, voditeljica Ivka Skender, Općina Pitomača kao glavni sponzor smotre i ostali sponzori. Na smotri su gostovali i predstavnici: Udruge žena Kladara i Dinjevca, Forum žena Kloštar Podravski, KUD "Graničar" Okrugljača, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete, KUD Petar Preradović iz Grabrovnice, župnik vlč. Boris iz župne crkve Svetog Petra iz Starog Graca, vatrogasci  i predsjednik Mjesnog odbora Zdravko Sesvečan.

Slijedilo je zajedničko druženje.

Tekst i foto: Barica Mihoković

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Tko je online

Imamo 38 gostiju i nema članova online