LOVCI LRUVDR "VIDRA"  ORGANIZIRALI 1. SAMOSTALNU ZLOŽBU LOVAČKIH TROFEJA I OPREME, OBILJEŽILI 20. OBLJETNICU I POSVETILI ZASTAVU

PITOMAČA: U nedjelju 10. lipnja 2018. godine, lovci Lovačko ribolovne udruge veterana domovinskog rata "Vidra" Pitomača otvorili su 1. SAMOSTALNU IZLOŽBU LOVAČKIH TROFEJA I OPREME u prostoriji šumarije u središtu Pitomače.

Izložili su 12 trofeja jelena običnog. Među njima, posebno mjesto zauzimaju zlatni  trofeji dr. Šime Jergovića ocjenjeni sa 226,58 i 218,70 CIC točkica. Tomislav Jakupec izložio je trofej jelena lopatara sa 165,47 točkica. Od srneće divljači izloženo je 17 trofeja od kojih je najjači izložak Slavka Jakupca sa 144,50 CIC točkica. Od svinje divlje – vepra  izloženo je 11 trofeja. Najjači trofej sa 115,14 točkica izložio je  Zdravko Dergez. Izložili su i trofej divlje mačke Branimira Stankića sa 16,34 točkica. Lovci "Vidre" gospodare Državnim lovištem b, X/1 Banov Brod na površini od 5.710 ha i imaju 70 članova. Lovište su dobili u  zakupu na 30 godina. Osnovani su prije 20 godina. Bilo je to obilježavanje dvadesete obljetnice rada. Lovište im je bogato visokom i niskom divljači. Imaju jelena običnog, srne obične divlje svinje, fazane, patke i drugo. Predsjednik društva je dr. Darko Čupen, dopredsjednik Josip Đakić i lovnik Ivan Erhatić.  Izložbu je otvorio dopredsjednik društva i saborski zastupnik Josip Đakić.

Slijedila je misa za lovce u pitomačkoj župnoj crkvi Svetog Vida na kojoj je posvećena  lovačka  zastava. Kum zastave je pitomački gospodarstvenik Denis Nemčević. Slijedila je svečana sjednica udruge u  Lovačkom domu "Vidra" na Đuretini, zaseoku Pitomače, neposredno pored Drave.

Skupštinu je otvorio predsjednik dr. Darko Čupen. Pozdravio je goste; predsjednika HLS-a generala Đuru Dečaka i generala Mladena Markača, predsjednika LSŽ Virovitičko-podravske Miroslava Bunetu s ekipom, goste predstavnika okolnih lovačkih udruga i domaće članstvo.

Dr. Čupen iznio je ukratko povijest udruge osnovane prije 20 godina. Naglasio je da su kod osnivanja za predsjednika društva izabrali Darka Čupena, a za tajnika Tomu Begovića. Imali su 11 osnivača. Već 4. svibnja 1996. registrirani su kao LU "Vidra" Pitomača. Cilj rada  bio je prikupiti osobe s položenim lovačkim ispitom koje bi se bavile športskim i mjerama zaštite u lovstvu. Na početku  nisu imali lovište. Kako su članovi novoosnovane udruge bili učesnici Domovinskog rata, na skupštini 18.lipnja 1998. godine, dogovorili su promjenu naziva udruge u Lovno ribolovnu udrugu veterana domovinskog rata "Vidra". Godine 1998. Ministarstvo ukida obvezu zakupa državnog lovišta Banov Brod i udruga "Vidra" dobiva isto na čuvanje. Godine  1999. otvoren je  natječaj za državno lovište Banov Brod. Tu udruga stječe pravo na koncesiju, a lovištem gospodare i danas. Nakon toga počinju radovi na izgradnji lovno tehničkih objekata. Posebnu pažnja posvećuju uzgoju i povećanju matičnih fondova divljači. Rade i na povećanju broja članstva. Pobrojio je donatore koji su materijalno pomagali rad udruge. U međuvremenu umrlo im je 7 vrlo aktivnih članova udruge. Nailazili su i na razne poteškoće u radu. Prisjetio se vađenja skele iz Drave i… Prvu Lovačko gospodarstvenu osnovu, izradio je Dražen Videc, a osoba zadužena za provođenje lovno gospodarske osnove je Branimir Stankić. Nakon toga poslovanje je  krenulo uzlaznom putanjom. Lovište im je smješteno u prelijepoj prirodi uz rijeku Dravu, što omogućava svakom članu udruge uživanje u uzgoju, zaštiti divljih životinja i u lovu. Današnji Lovački dom bila je devastirana nekadašnja osnovna škola na Đuretina u vlasništvu države. Kako je selo raseljeno i nema ni jednog učenika, država je zgradu dodijelila lovcima koji su je prilagodili svojim potrebama. Zahvaljujući aktivnosti Tomice Begovića i Josipa Đakića, koji su vodili administrativni dio, te lovcima donatorima i izvođačima radova, kao i svim lovcima koji su se uključili u radove, danas Lovački dom ima centralno grijanja, opremljena  4 apartmana, promijenjenu stolariju, novi namještaj itd.  Podsjetio je na riječi danas pokojnog dr. Šimu Jergovića koji je rekao: - Imamo najljepše lovište na svijetu i moramo ga čuvati. Lovci nastavljaju sa uzgojem lovne divljači i gospodarenjem lovištem s posebnim naglaskom na obnovu članstva s mladim lovcima, rekao je predsjednik Darko Čupen.

Slijedila je podjela 11 Zahvalnica institucijama i zaslužnim pojedincima, a uručio ih je dopredsjednik udruge Josip Đakić.

Nakon toga je predsjednik HLS-a Đuro Dečak uručio odlikovanja III reda Tomislavu Međurečanu, Josipu Pavletiću i Mati Štimcu. Odlikovanje II reda primili su : Josip Sesvečan, Miroslav Koren i Branimir Stankić. Odlikovanje I reda uručeno je: Mladenu Jugu, Dinku Begoviću i Ivanu Erhatiću.

Za kraj svečane sjednice predsjednik HLS-a Đuro Dečak pohvalio je rad udruge. Informirao je o očekivanju skorih pravednijih zakonskih rješenja Hrvatskog sabora o lovačkoj problematici vezanoj uz stradavanja divljači u prometu, za što se godinama neopravdano terete lovci i ostale akutne problematike vezano za lovstvo i poljoprivredu.

U LOVAČKOJ UDRUZI "FAZAN" PITOMAČA OCJENJENI TROFEJI

PITOMAČA: U  LU "Fazan" Pitomača nadležna komisija u sastavu: Dražen Martinčević, Darko Pavleković i Mario Mareković ocjenjivala je 17 trofeja lovne godine 2017/2018.

 

Ocijenili su 11 trofeja srnjaka. Najjači trofej roga srnjaka sa 110.88  točkica CIC odstrijelio je predsjednik društva Darko Pavleković. Rogovi sa 104,25 točkica  pripadaju Mladenu Hampovčanu, a rogovlje  sa 92,75 točkica pripalo je mladoj lovkinji Ivani Erhatić.

Ocjenjivali su 4 trofeje vepra. Najjači trofej sa 102,35 točkica ostvario je Darko Pavleković. Drugi sa 101,55 točkica pripada Zvonku Buriju, a treći sa 98,5o i četvrti s 87,30 odstrijelio je Darko Pavleković.

Ocjenjene su i dva trofeja jelena običnog. Jelena sa 127,83 točkice odstrijelio je mladi lovac Marino Pavleković i trofeja sa 125,88 točkica pripada također mladom lovcu Mladenu Hampovčanu.

Odstrjel je izvršen u Zajedničkom otvorenom lovištu X/104 Pitomača.

 

 Tekst i foto: Barica Mihoković  

 

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Tko je online

Imamo 41 gostiju i nema članova online