Na veliki četvrtak 29.03.2018. godine, u tradicionalnoj podravskoj kleti pored pitomačke župne crkve svetog Vida, Likovni klub "Duga" Pitomača je otvorio tradicionalnu 8. međunarodnu izložbu pisanica pod nazivom "Uskrs u Pitomači".

Na otvorenju je prisutne pozdravio predsjednik kluba Matija Golubić. Naglasio je vezu između Uskrsa i ukrašavanju jaja i nastanak pisanica. S vremenom se je rodila ideja za umjetničkim izražavanjem i oslikavanjem jaja, a to je rezultat i nastajanja ove izložbe. Posebno je naglasio pisanice Pavla Opačića iz Novog Sada i ovogodišnje stavljanje naglaska na hrvatske autore. Posebno ja pozdravio Marka Vidića - Vitu koji je došao iz Rijeke i predstavio se svojim pisanicam. Pobrojio je i ostale autore: Mirjanu Baričević iz Osijeka, nekoliko autora iz Virovitice, mlade autorice, studentice likovne akademije Klaru Vitković iz Pitomače,  Sandu Štrković, Anu Drimal i Martu Mikec iz Virovitice. Svojom pisanicom sudjelovala je i Pitomačanka Tanja Bedeković, koja radi kao dizajnerica u Zagrebu. Tu su i pisanice udrugu žena "Bukovčanka" iz Bukovice i brojne pisanice vrijednih članova i  članica LK "Duga" koji su  donijeli svoje uradke na ovu izložbu. U ime Općine Pitomače,  koja je s turističkom zajednicom i "Pitomim radiom" i pokrovitelj izložbe, izložbu je otvorio i pohvalio izlagače donačelnik Općine Pitomača Ivan Erhatić. Gost iz Rijeke Marko Vidić-Vita rekao je da je cijeli život posvetio umjetničkom izražavanju kroz pisanice, počevši od oslikavanja voskom. Na ovu izložbu donio je pisanice izrađene bušenjem, brušenjem, piljenjem i sličnim tehnikama te pokazao svoju ideju izrade svjetlećih pisanica u koje je  ugradio elektroniku. Tim tehnikama bavi se zadnjih 6 godina.

Slikar Stjepan Ivanec i urednik kataloga izložbe, rekao je da je po njemu ova 8. međunarodna izložba pisanica jedna od najkvalitetnijih. Izloženo je preko stotinu radova,  a za ove izloške rekao je da nije ispravan naziv pisanica, jer su kod njihove izrade primijenjene razne tehnike pa bi ih trebalo zvati: slikanice, rezbarinice, adekvatno raznim tehnikama izrade jer to su slikanice -  autorske pisanice. Samo malim brojem su zastupljene klasične uskrsne pisanice. Na izložbi su mahom prisutni umjetnici. Ima tu profesionalaca, ali i dosta amatera. Može se reći da je to autorska izložba, izložba autorskih pisanica, rekao je Stjepan Ivanec.  Predgovor za katalog napisao je Tomislav Saić član LK "Duga" Pitomača. Otvorenje je sviranjem obogatilo dvoje  učenika Muzičke škole  "dr, Marijan Jergović" iz Pitomača.

Tekst i foto: Barica Mihoković

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!

Tko je online

Imamo 104 gostiju i nema članova online