U subotu 25. 11. 2017. Udruga žena Kladare bila je domaćin 11. smotre folklora održane u Društvenom domu u selu. Manifestaciju je otvorila predsjednica udruge gospođa Mirjana Gucek. Pozdravila je pristigle goste, izvođače na manifestaciji i sve prisutne te im zaželjela dobrodošlicu. Posebno je spomenula predstavnike gostiju - Općinu Pitomača, Forum žena Kloštar Podravski, Udrugu žena Kozarevac, kladarske vatrogasce, Udrugu "Lipa" Prugovac, Udrugu "Latice" Koprivnica i sponzore obitelji: Erhatić, Magdić, Brlas, Mađeric, Črneka, Josipu Rasinec i dr. Mlada voditeljica Petra, na podij je prvo pozvala KUD "Podravka" iz Starogradačkog Marofa. Njihova dugogodišnja voditeljica Ivka Skender osobno je  predstavila KUD. Članice KUD-a otpjevale su i otplesale splet podravskih pjesama i kola u znakovitim nošnjama svojeg sela i bile nagrađene burnim pljeskom. Slijedio je nastup Hrvatskog folklornog društva "Sesvečice" iz Podrvaskih Sesveta i njihovog poznatog voditelja i izvođača Josipa Cugovčana. Predstavili su se spletom izvornih pjesama i kola u svojim specifičnim nošnjama, drugačijim od ostalih. Za te nošnje gospodin Cugovčan kaže da  vuku porijeklo iz 18. stoljeća, a jedan primjerak  pronašla je njihova suseljanka na svojem tavanu.  Oni su je povijesno proučili,  prihvatili, umnožili i s ponosom predstavljaju svoj kraj pjesmom i plesom u tim nošnjama  na domaćim pozornicama, pozornicama Europe i šire.

Slijedilo je predstavljanje KUD Marijan Pavleković Pajo iz Otrovanca. Članice KUD-a predstavile su se također sa spletom pjesama i kola vezanih uz svoje selo i svoj kraj.

Kao šećer na kraju nastupio je veliki Pjevački zbor Udruge umirovljenika iz Pitomače koji se predstavio izvođenjem starogradskih pjesama svojeg kraja. 

Publika je sve izvođače nagradila burnim pljeskom.

Slijedilo je zajedničko duženje.

 

Tekst i foto: Barica Mihoković

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Ministar Tolušić potpisao ugovore ...

Ministar Tomislav Tolušić potpisao ...

Skela "Križnica" do daljnjeg ne ...

Zbog visokog vodostaja rijeke ...

Sa Sjevernog pola u Pitomaču ...

Hohohoooooo!!!! Općina Pitomača u ...

Božićni sajam

Pozivamo vas na božićni sajam koji ...

Nastavljen zimski malonogometni ...

U subotu 09. i nedjelju 10. ...

rukometašice ŽRK „Pitomača“ ...

Utakmicom 12. kola 1. HRL za žene, ...

PROGRAM - Vidovo 2014.

Dani pjesme, kruha i vina PITOMAČA ...

Foto: Srijeda - Drava doseže ...

U srijedu poslijepodne, Drava je u ...

Obnovljena je crkva sv.Vida

Vjernici u Pitomači dočekali su ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Prvi dan škole u novoj Srednjoj ...

Počela je nastava i za ...

"Veliki skok" okupio 500-tinjak ...

Na izletištu kod dravskog mosta ...

Aktualno

Has no content to show!

Tko je online

Imamo 77 gostiju i nema članova online