PREDSTAVNICI OPĆINE PITOMAČA, ZAJEDNO S NAČELNIKOM OPĆINE ŽELJKOM GRGAČIĆEM SUDJELOVALI NA 5. DANIMA LIČKOG KRUMPIRA

U organizaciji Općine Lovinac i tvrtke „Agro-Velebit“ održana je danas u središtu Lovinca manifestacija 5. Dan ličkog krumpira. Štandove unutar velikog šatora i izvan njega popunili su OPG-i iz cijele Like pa se činilo kako ponovno vidimo tradicijsku „Jesen u Lici“. Na početku se lički ojkan zaorio se grla članova KUD-a „dr. Ante Starčević“ iz Gospića, a nakon njih državnu himnu izveli su članovi lovinačkog VIS-a „Svjetlost“. Govoreći o svetkovini u čast krumpira direktor  Agro-Velebita Nikola Vidaković je ustvrdio kako je naum nekolicine entuzijasta polučio dobar rezultat.

Srce mi je puno kada analiziram naše prvo okupljanje i usporedim ga sa ovim danas. Još ranije smo rekli „dosta je priče, idemo s poslom“ i trud nam se isplatio. Bilo je važno vjerovati i učiniti prve korake. „Agro-Velebit“ je ove godine posadio 30 ha krumpira. Nemamo problema s plasmanom krumpira i većinu uroda prodajemo velikim trgovačkim lancima. Imamo ideju da za 5 godina proizvedemo oko 10 tisuća tona ličkog krumpira. Tu kvotu nećemo proizvesti samo mi jer želimo da nam se u proizvodnji pridruži cijela Lika. To je naš cilj i vjerujem da ćemo ga ostvariti, istaknuo je Vidaković. Pozdravljajući okupljeno mnoštvo načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija razvija i neprestano poboljšava.

 

-Želim se zahvaliti svima vama koji ste došli danas u Lovinac, bilo kao posjetitelji, bilo kao izlagači. Posebno se zahvaljujem Nikoli Vidakoviću i njegovim dečkim žive za svoj posao, za ideju da se lički krumpir promovira daleko izvan Like. Zahvala i našim poduzetnicima koji su zajedno s nama pomogli da se ova priča pozitivno razvija. Zato sam uvjeren da će priredba Dan krumpira svake godine biti veća i bolja, a već sada vidimo da će nam trebati još jedan ili čak dva šatora da bismo smjestili sve izlagače i posjetitelje, rekao  je načelnik Miletić. Mnoštvo je pozdravio i  načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, čelnik općine koju s Općinom Lovinac veže dugo i iskreno prijateljstvo. U ime Ličko-senjske županije organizatorima se zahvalila i manifestaciju proglasila otvorenom pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

Tijekom ove priredbe delicije od krumpira su spremali učenici i nastavnici Srednje škole Gospić, vidjeli smo krumpire čudnih oblika, kušali brojne specijalitete, vidjeli raskoš ličkih OPG-ova… Štandove su imali i dvije školske zadruge: Zadruga OŠ Lovinac i Zadruga „Ričina“ OŠ Klanac-Pazarišta. Za dobar etno štimung bili su zaduženi članovi gospićkog KUD-a, kao i TS „Velebit“. Neumorni voditelj Siniša Cmrk organizirao je igraonicu za djecu, ali i „igraonicu za odrasle“. Umjesto drevne ličke igre bacanja kamena s ramena, ovoga puta su se bacali krumpiri s ramena. Vreću od 5 kila krumpira najdalje je bacio načelnik Općine  Pitomača Željko Grgačić. Načelnik Općine Lovinac  isticao je kako je gostu prepustio  slavu i kao dobar domaćin namjerno izgubio u nadmetanju.


Sa 5. Dana ličkog krumpira svako je ponešto ponio doma. Vlasnici OPG-a prodali su veći dio izloženog asortimana, pjevači i glazbenici časno su odradili svoj posao, ponešto se pojelo i popilo, a pravi jesenski dan bio je naklonjen svim sudionicima što su svojim dolaskom došli proslaviti povrće koje je stoljećima hranilo Ličane i čija se  svijetla budućnost tek očekuje.   (IZVOR : www.lika-online.com)
Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Predstavnici  Općine Lovinac, Predsjednik vijeća općine Lovinac, Josip Vrkljan Jotan, zamjenica načelnika općine Lovinac Marica Rukavina, Katolički skauti varaždinske biskupije, župa Pitomača, Mato Bastalić, Siniša Cmrk  i predstavnici Općine Pitomača, zajedno su položili svečane svijeće pred bistom  prvog hrvatskoga Predsjednika, dr. Franje Tuđmana i poklonili žrtvama Domovinskoga rata.
Zajedno su bili i na sv. Misi u mjestu Sv. Rok u općini Lovinac, te se družili sa mladima iz župe Lovinac. Rezultat zajedničke suradnje su nove zajedničke akcije, a jedna od najvažnijih je i pokretanje zajedničke akcije ''Za vrtić u Lovincu'' kojom će se pomoći da se dovrši i opremi vrtić za lovinačke mališane. Zajednica športskih ribolovnih udruga Općine Pitomača, ispekli su 60 kg ribe za Lovničane na ''5. danu ličkoga krumpira'', te prikupili donacije za osnivanje Školske zadruge Osnovne Škole  Lovinac.  Dogovorena je i gospodarska suradnja, na bazi reciprociteta, a to znači da će općina Pitomača biti skladištna točka za Lički krumpir, a Lovinac za proizvode plodne podravske zemlje. Obostrana suradnja bit će i potvrđena na uzvratnom susretu Lovinčana Pitomači, 04. studenog, na novoustanovljenoj turističko kulturnoj i gospodarskoj manifestaciji ''Halo vino!''.  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!

Tko je online

Imamo 69 gostiju i nema članova online