Mi se puno ne „hvalimo, mi radimo“ – kazuje uz osmijeh prvi čovjek Općine Pitomača Željko Grgačić, dok kroz lopate i vreće cementa prolazi s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim zamjenikom Marijom Klementom kroz utrobu Kino sale u Pitomači u kojoj je obnovljeno predvorje, podrum i „backstage“, a nada se Grgačić da će i kino salu uskoro riješiti, bilo kroz EU fondove ili će krenuti sami.

U Pitomači vole istaknuti da su općina vina, kruha i pjesme, ali oni su i općina vrijednih, radišnih i marljivih ljudi. Vidi se to na svakom koraku, a Grgačić o svakom projektu zna sve. I dok hoda ulicama Pitomače, ljudi mu prilaze i stišću desnicu. Grgačić je ovdje načelnik od 2007. godine, ali kaže nije se umorio. Pokazuje gdje će se izgraditi novi pogon Jan Spidera, kako je obnovljen Križnički most, kako namjerava poboljšati povezanost s Križnicom ili pak, novi nogostup u Kladarama koji će ovih dana biti gotov. Još uvijek i s velikim žarom govori o novoj školi u Kladarama koju u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom želi izgraditi. I izgradit će jer i župan Igor Andrović je na tragu svog prethodnika Tomislava Tolušića, koji je gradio i stvarao uvjete i djeci i odraslima, kakve imaju i u većim sredinama.

Na sastanku sa županom Androvićem i njegovim zamjenikom Marijom Klementom, govorilo se i o budućim projektima. Posebno se apostrofirao Poduzetnički inkubator u Pitomači, kao dio mreže inkubatora VPŽ, uz onaj u Slatini i Orahovici, jer on će mladim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima biti „vjetar u leđa“. Govorilo se i o Centru za posjetitelje „Križnica“, do buduće sportske dvorane koja bi bila uz Srednju škola Stjepana Sulimanca, škole koja je ponos i općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije, gdje radi i djeluje, sjajan ravnatelj, uvijek s nekom novom vrsnom idejom, Josip Ivoš.

– Kroz sve ove projekte vidi se koliko općinska vlast brine i skrbi o svojim stanovnicima stvarajući im uvjete za bolji život. Općina Pitomača i načelnik Grgačić u tome zaslužuju sve pohvale – istaknuo je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekti na području Općine Pitomača

Projekti u 2017. godinu:

 • Projekt „LIFE Old Drava“ svojim aktivnostima doprinijet će očuvanju staništa Natura 2020 koji se nalaze na području oko rijeke Drave. Glavnu aktivnost predstavlja revitalizacija starog toka rijeke Drave gdje se želi zadržati i povećati postojeća razina vode u riječnom koritu kako bi se očuvale životinjske i biljne vrste. Osim građevinskih radova u vodotoku Stara Drava, čime će se stvoriti povoljniji uvjeti za poplavne šume i ugrožene vrste riba, uredit će se i Natura 2000 park u obliku centra za posjetitelje, poučne staze i monitoring ciljanih vrsta s obje strane granice. Vrijednost projekta iznosi 833.985 Eura, od čega je vrijednost aktivnosti na našoj strani 204.425 Eura, od čega je 75% predviđeno za sufinanciranje od strane EU.

 • Energetska obnova Društvenog doma u Starom Gracu – projekt je odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iznosom od 400.000,00 kuna, dok ukupna vrijednost investicije iznosi 800.000,00 kuna. Projekt će obuhvatiti radove na vanjskoj ovojnici, podu i tavanskom prostoru objekta, grijanju te unutrašnjoj rasvjeti, a započeti će ovih dana. Izvođač radova je Promet građenje d.o.o. Požega.

 • Projekt „Preradović & Csokonai“ iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske u kojemu su partneri Općina Pitomača i mađarski grad Csurgó vrijedan je 11,2 milijuna kuna, a u sklopu njega na hrvatskoj strani obnovit će se rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici i sačuvati kulturna baština njegovog vremena. Projekt će utjecati i na razvoj kulture u Pitomači i Virovitičko-podravskoj županiji, ali indirektno utjecati i na gospodarstvo kroz razvoj turizma. Očekuje se da će obnova rodne kuće Petra Preradovića biti završena do kraja 2018. godine kada će biti proslava 200-te godišnjice njegova rođenja. Općina Pitomača trenutno priprema prijavu na natječaj Ministarstva turizma za nabavku dijela multimedije za budući postav rodne kuće.

 • Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije, u sklopu kojega će se u Poduzetničkoj zoni u Kladarama izgraditi Poduzetnički inkubator, koji će biti utočište novim poduzetnicima početnicima. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a sufinanciranje je odobreno od strane Ministarstva gospodarstva.

 • Izgradnja reciklažnog dvorišta u Kladarama, koje je pozitivnom zakonskom regulativom Općina Pitomača u obvezi izgraditi, za koji je ishođena sva potrebna dokumentacija, a odobren je od strane Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta izrađenog uz pomoć Razvojne agencije VPŽ „Vidra“ iznosi 4,162 milijuna kuna

 • Energetska obnova Dječjeg vrtića „Potočnica“ u Pitomači obuhvatit će radove na vanjskoj ovojnici i krovištu zgrade, kao i ugradnju učinkovitije unutarnje rasvjete. Projekt je odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 500.000,00 kuna, a njegova ukupna vrijednost iznosi 860.000,00 kuna.

Nominirani projekti:

 • Centar za posjetitelje „Križnica“ Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav prijavljen je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine (Europski fond za regionalni razvoj) u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom Općine Pitomača. Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača, a ukupna vrijednost projektnog prijedloga iznosi 16.250.745,01 kn.

 • Na Program ruralnog razvoja, mjeru 7.4 usmjerenu na poboljšanje temeljnih usluga ruralnog stanovništva Općina Pitomača, nominirala je dva projekta i to – Izgradnja Društvenog doma u Starogradačkom Marofu (4,847 milijuna kuna) i Izgradnja pješačkih staza u naselju Otrovanec (3,256 milijuna kuna).

 

Projektna dokumentacija u izradi:

 • Izgradnja kanalizacijske mreže aglomeracije Pitomača, prema projektantskim podacima vrijedan više od 120 milijuna kuna, koji će biti nominiran za financiranje iz sredstava Europske unije. Priprema istog privodi se kraju, a nositelj aktivnosti zbog njegove složenosti bit će Virkom d.d. Virovitica, o čemu je potpisan i sporazum uz suglasnost Hrvatskih voda d.d.

 • Izgradnja sportsko-rekreacijskog centra u Pitomači, za koji je kao lokacija izabrano je bivše pitomačko Sajmište, za koje se čeka pravomoćnost lokacijske dozvole. Samo SRCE, kako već nazivamo budući centar, bit će kombinacija velikog broja sportskih terena (mali nogomet, rukomet, košarka, odbojka, tenis, odbojka na pijesku, badminton, stolni tenis, viseća kuglana, šah…), skate parka, trim staze, fitnesa na otvorenom, mini golfa, dječjeg igrališta te ugostiteljskog objekta s terasom.

 • Izgradnja Turističko informativnog centra – Klopotec, čijom bi realizacijom prostor i okruženje Podravske strehe u vlasništvu Turističke zajednice Općine Pitomača, u Kladarskom bregu, dobio novi vizualni identitet i pridonio promidžbi općinskih ljepota i na suprotnoj strani od svima znane rijeke Drave. Čeka se izdavanje građevinske dozvole za isto i mogućnost prijave na Program ruralnog razvoja (podnositelj Draft d.o.o. Pitomača).

 • Izgradnja kružnog raskrižja na križanju državne ceste D-2 s ulicama Petra Preradovića i Petra Krešimira IV u Pitomači, za koju Općina Pitomača ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu, dok će Hrvatske ceste d.d. ishoditi građevinsku dozvolu.

 • Izgradnja Adrenalinskog parka u Križnici.


  Izvor: www.vpz.hr
  Fotografije: Kristijan Toplak

 • Najnovije vijesti
 • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!

Tko je online

Imamo 83 gostiju i nema članova online