U nedjelju 3. rujna 2017. godine DVD Dinjevac obilježilo je 90. obljetnicu humanitarnog rada.

Neumorna dopodnevna kiša poremetila im je protokol i uskratila ih za vatrogasni mimohod kroz selo. Svečanost su započeli Svečanom  sjednicom u Društvenom domu u selu. Program je vodila Ines Giba Jambrišak. U ime slavljenika pozdravila je: sve pripadnike DVD Dinjevac, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića predstavnika HVZ, predsjednika VZŽ VP i predsjednika VZO Pitomača Željka Palkovića, Dopredsjednika VZO Pitomača, Josipa Nemeta, zapovjednika VZO Pitomača, Marija Vrbasliju i tajnika Davida Tržića, zamjenika načelnika Općine Pitomača i predsjednika MO Dinjevac Ivana Erhatića, župnika fra Ivana Široki, prisutne predstavnike VZO Pitomača i DVD-a: Kladare, Grabrovnica, Otrovanec, Mala Črešnjevica, Pitomača,Velika Črešnjevica, Starogradački Marof, Stari Gradac, Turnašica, Sedlarica, Vukosavljevica, Kloštar Podravski, Kozarevac, Đurđevac, predsjednicu UŽ Svjetlanu Bastalić, NK Dinjevac Dražena Erhatića, kumove zastava Marka Presečana, Antuna Jakupca, Limenu glazbu Đurđevac i medije.

Okupljenima prvi je poželio dobrodošlicu predsjednik DVD-a Dinjevac Marijo Vlašić. Izvješće o radu  podnio je zapovjednik Mato Bastalić. Rekao je da  je Dinjevac malo selo sa 453 stanovnika (popis iz 2011.) da imaju novu školu, lijepu crkvu, uređen Društveni dom, vatrogasno spremište, nekoliko firmi, obrta, OPG-ova, NK "Podravec" i vrlo aktivu Udrugu žena na koju su ponosni i s kojom dobro surađuju. Imaju i Crkveni zbor Stočarsko-ratarsku udrugu i 90 godina staro Dobrovoljno vatrogasno društvo, osnovano 1927. godine. Prvi osnivači bili su gospođa Ana Torbašinović i gospodin Tomo Markov.

Zanimljivo je, jer se rijetko događa da je osnivačica društva  žena na što su Dinjevčani vrlo ponosni. Tih godina osnovali su i Limenu glazbu koja je djelovala sve do početka  II Svjetskog rata na širem području, a svirali su i na sprovodu Stjepana Radića. Tada su kupili i novu vatrogasnu štrcaljku  za gašenje požara. Tokom rata većinu članova DVD odvele su razne vojske koje su dolazile u selo. U tom periodu nestala je vatrogasna oprema, a pukim slučajem vatrogasna štrcaljka ostala je sačuvana. Godine 1945. po završetku rata

Društvo se ponovno okuplja i počinje s radom. Sredinom 1950-tih godina nabavljaju agregat za pumpanje vode i povećavaju članstvo. Godine 1967. obilježavaju 40. godišnjicu rada. Dobivaju novu zastavu kojoj je kum Josip Štiberc.  Pokušali su ponovno osnovati vatrogasnu glazbu, ali u tome nisu uspjeli. Godine 1970. nabavljaju kombi vozilo, ali kako je bilo staro i sklono kvarenju donijeli su odluku i prodali ga. Godine 1978. odlukom UO nabavljaju novu traktorsku cisternu i dosta nove opreme što se do danas nalazi u njihovom dvorištu. Početkom 1990. godine UO donosi odluku o izgradnji novog vatrogasnog spremišta. Postavljeni su temelji, sazidani zidovi, ali počinje Domovinski rat i većina članstva odlazi na razna ratišta širom domovine i dolazi do zastoja u izgradnji. Spremište je dovršeno tek 1995. godine u vrijeme obilježavanja 70. obljetnice DVD. Svečano je otvoreno spremište i posvećena zastava kojoj je kumovao Marko Presečan. Tih se godina društvo omasovljuje s mladim članstvom. Osnovano je odjeljenje djece i odjeljenje mladeži koji vježbaju i odlaze na vatrogasna takmičenja i postižu sve zapaženije rezultate. Obnavljaju opremu i prisutni su na svim događajima u općini i šire. Godine 2007. obilježavaju 80 godina humanitarnog rada i dobivaju novi zastavu kojoj kumuje Antun Jakupec. Nabavili su i vatrogasnu sirenu i postavili je na zgradu Društvenog doma, dopunjuju opremu, proširuju spremište koje dovršavaju 2015. godine. Godine 2016. dobivaju putničko kombi vozilo koje koriste za odlaske na vatrogasna takmičenja i ostale potrebe Društva. Stara sačuvana vatrogasna šprica obnovljena je i još je u funkciji. Domicilno su društvo  adekvatno opremljeno da mogu braniti svoj Dinjevac. Posebno se zahvalio na pomoći načelniku Općine Pitomača Željku Grgačiću, te Ivanu Erhatiću, Antunu Jakupcu, svima u selu koji pomažu i vatrogascima slavljenicima.

Željko Palković predsjednik VZŽ VP  uputio je pozdrave  ispred HVZ, VZŽ VP i VZO Pitomača Zlatku Marakoviću i Josipu Nemetu i svima prisutnima. Čestitao je visoku obljetnicu  i zahvalio nekadašnjim i sadašnjim vatrogascima DVD Dinjevac na svemu učinjenom na razvoju ovog DVD-a, čestitao visoku obljetnicu i uručio predsjedniku društva Mariju Vlašiću PlaketuVZŽ VP DVD Dinjevac povodom 90 obljetnice humanitarnog rada.

Josip Nemet zamjenik predsjednika VZO Pitomača  pridružio se čestitkama 90. obljetnice DVD Dinjevac. Informirao je da je četvero vatrogasaca s područja VZO Pitomača bilo na gašenju požara u Dalmaciji na području Drniša. Čestitao je slavljenicima i rekao  – Ponosno nosite vatrogasne odore, budite na pravom mjestu u pravo vrijeme, čuvajte sebe i one oko sebe -.

Čestitkama pridružio se i načelnik općine Željko Grgačić. Naglasio je podatak iz Izvještaja zapovjednika da je prvi osnivač DVD bila žena, gospođa Ana Torbašinović, što mnogo govori o ulozi žena u Dinjevcu, koje su i danas vrlo aktivne i uvijek prate svoje vatrogasce. Pohvalio je požrtvovnost i sposobnost vatrogasaca slavljenika, koji su članovi VZO Pitomača i one koji su se upravo vratili s požarišta u Dalmaciji.

Ivan Erhatić pohvalio je svoje vatrogasce koji su do sada uvijek uspijevali pogasiti početne požare što puno znači. Naglasio je da je mladež garancija napretka, da učestvuju na svim natjecanjima ponosan na rad UŽ i NK i čestitao 90 godišnjicu svojim vatrogascima. Skup su pozdravili i kumovi zastava Antun Jakupec, majstor koji je osposobio staru špricu i kum Marko Presečan koji se prisjetio da je nekadašnja limena glazba Dinjevac  na takmičenju u Zagrebu osvojila I nagradu  na Trgu bana Jelačića a kapelnik je bio Andrija Babić.  Čestitarima pridružili su se i  Alojz Lach i Josip Oberan. Uslijedila je zahvala DVD Turnašici na ustupljenom putničkom kombi vozilu.

Na redu su bile podjele Diplome, srebrnih i brončanih medalja i odlikovanja zaslužnim članovim društva, a srebrnu plamenicu za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama. primio je zapovjednik Mato Bastalić. Srebrna medalje za poseban doprinos na zaštiti od požara u vatrogastvu primili su: Jakupec Antun, Ratajec Predrag, Vur Josip,  Gorupec Ivan poshumno primio sin Marin Gorupec. Breončane primili su: Kovačić Ivica, Grlica Stjepan, Vukšić Marko, Vlašić Marijo, Skuhalo Luka, Kovačić Dalibor, Markov Tomislav, Magdić Ivica i Ratajec Petra.

Po završetku svečane sjednice počelo je zajedničko druženje.


Tekst i foto: Barica Mihoković

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Pjesme podravine i podravlja ...

Pjesme podravineri podravlja ...

DEGUSTACIJA VINA I PODJELA MEDALJA

16.06.2018. DEGUSTACIJA i PODJELA ...

Pitomačka biciklijada 2018

16.06.2018.U subotu 16.06.2018. ...

10. Izložba proizvoda i usluga ...

14.06.2018. Udruženje obrtnika ...

Predstavljanje poštanske marke s ...

14.06.2018. u 8:30 PREDSTAVLJANJE ...

Predstavljanje poštanske marke s ...

14.06.2018. u 8:30 PREDSTAVLJANJE ...

DEGUSTACIJA VINA I PODJELA MEDALJA

16.06.2018. DEGUSTACIJA i PODJELA ...

Pitomačka biciklijada 2018

16.06.2018.U subotu 16.06.2018. ...

Pjesme podravine i podravlja ...

Pjesme podravineri podravlja ...

10. Izložba proizvoda i usluga ...

14.06.2018. Udruženje obrtnika ...

Tko je online

Imamo 24 gostiju i nema članova online