Na izletištu kod križničkog mosta na području općine Pitomača, u okviru međunarodne akcije za očuvanje rijeka - Big jump (Veliki skok), u nedjelju 09. srpnja 2017. godine je održano obilježavanje 5. godišnjice proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i proslava dana Europske Amazone.

Proslavu je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz obraćanja Tatjane Arnold Sabo, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, zatim Tibora Parraga, voditelja Odjela za zaštitu mađarskog nacionalnog parka Dunav-Drava i direktorice Turističke zajednice Pitomača Ivone Pankaz.

Glavni događaj manifestacije bio je u 15 sati kada je nekoliko stotina posjetitelja simbolično skočilo u rijeku Dravu i poslalo poruku o ljepoti krajolika i prirodnom bogatstvu Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav koji je potrebno sačuvati za buduće generacije.

U bogatom programu  moglo se naći za svakoga ponešto. Bilo je tu eko radionica i igara za djecu; sportsko-rekreativnog sadržaja (tradicionalni 13. turnir u odbojci na pijesku „Lozićev put“, bacanje kamena preko rijeke Drave, biciklijada „Bajsom i žlicom po Podravini“, vožnja kanuima i čamcima, prezentacija paintball-a). Članice udruga „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara i „Bilogorka“ iz Sedlarice za sve posjetitelje su pripremile delicije karakteristične za pitomački kraj. Pored navedenoga, za najmlađe uzraste organizirana je eko radionica putem koje su, interaktivnim metodama, djeca učila o važnosti očuvanja i zaštite prirode, a svoje nadahnute poruke na tu temu, zatvorene u bocu, poslala rijekom Dravom. 

Na Tradicionalni turnir u odbojci na pijesku "Lozićev Put" prijavilo se 9 ekipa: Križnica 1, Križnica 2, Baglješi, Lovci na jelene, Roberta i dečki, Planinorci, Picoki, Segedin i Vrta. Nakon svih odigranih utakmica poredak je bio sljedeći:

1.       mjesto SEGEDIN – članovi Marina Nikolić, Igor Perković, Dario Nikolić i Perica Knežević,

2.       mjesto BAGLJEŠI – članovi Petra Andročec, Roko Benger, Nikola Ciglenec, Matija Pavić i Slaven Martinčević,

3.       mjesto KRIŽNICA 2 – članovi Senka Čor, Samir Čor, Marko Škurdija i Darko Sesvečan.

4.       mjesto PICOKI

Na natjecanju u bacanju kamena preko pune širine rijeke Drave sudjelovalo je 6 sudionika: Marko Ferić (1. mjesto), Leopold Lovreković (2. mjesto), Slaven Martinčević (3. mjesto), Željko Sesvečan, Teo Krmić i Milan Barić.

Organizatori manifestacije bili su Općina Pitomača u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Turističkom zajednicom općine Pitomača i Virovitičko - podravske županije te tvrtkom DRAFT d.o.o. koji se zahvaljuju svim sudionicima programa:  
- OŠ Petra Preradovića i voditeljicama radionice za djecu - učiteljicama Jeleni Bedeković, Jeleni Begović i  Ivi Brusač, 
- Udruzi Čuvarice kulturne baštine iz Kladara,
- Udruzi Bilogorka iz Sedlarice,
- Rekreacijskom društvu Zeleno srce Pitomača
- Restoranu Ribička klet iz Križnice,
- Planinorcima iz Zagreba
- OPG- u Karlovčan iz Brodića,
- Turističkoj agenciji Boho Travel Art i portali za promicanje cikloturizma Nippy Adventures,
- Paintball klubu "Mrlja" iz Pitomače, 
- Obrtu Marinka Matančića iz Kloštra Podravskog,
te  HGSS- u - Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja iz Orahovica koji su jamčili za sigurnost svih posjetitelja.


Fotografije : Foto Begović

Fotogalerije www.vpz.hr (foto:Kristijan Toplak):

http://www.vpz.hr/2017/07/09/fotogalerija-stotine-kupaca-skocilo-rijeku-dravu-kod-kriznice-povodom-ekoloske-akcije-veliki-skok/

http://www.vpz.hr/2017/07/09/fotogalerija-odbojku-pijesku-rostiljanje-zabavne-igre-kod-kriznickog-mosta-obiljezena-peta-godisnjica-proglasenja-rezervata-biosfere-mura-drava-dunav/

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Predavanje i predstavljanje ...

20.06.2018. Predavanje i ...

Tko je online

Imamo 38 gostiju i nema članova online