U nedjelju 25. lipnja 2017. godine 90-tu godišnjicu postojanja slavilo je  Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Gradac, domicilno društvo VZO Pitomača.

Bilo je to uoči Petrova, najvećeg blagdana u selu. Nakon dočeka svih gostiju ispred Vatrogasnog doma, uz postrojeno odjeljenje domaćina i taktove Vatrogasne glazbe DVD-a Virje postrojen je ešalon  i cijela svita bila je na svetoj misi u župnoj crkvi svetog Petra apostola u središtu sela. Svečanu misu i posvetu nove zastave, slavljenika DVD-a Stari Gradac, donaciju 6 pobratima, koji u nazivu svojeg mjesta nose ime Gradec, na misi posvetio je župnik Boris Divković. Svečanu sjednicu otvorio je Tomislav Štefančić te je pozdravio je prisutne i naglasio ispred Hrvatske vatrogasne zajednice,  VZŽ VP i VZO Pitomača  Željka Palkovića, načelnika općine Pitomača i pokrovitelja proslave Željka Grgačića, dožupana VPŽ Darka Žužaka, saborskog zastupnika Josipa Đakića, predsjednika VZO Pitomača Alojza Lacha, počasnog zapovjednika VZO Pitomača, Franju Nemeta, predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikarda Bakana, zapovjednika i tajnika  VZO Pitomača  Marija Vrbasliju i Davida Tržića, župnika Borisa Divkovića, predstavnike 6 pobratimskih društava  koji u nazivu imaju ime Gradec. Predstavnike gostujućih društava Pitomača, Sedlarica, Vukosavljevica, Kladare, Velika Črešnjevica, Otrovanec, Turnašica, Mala Črešnjevica, Starogradački Marof, Dinjevac i DVD Šćepanje, pokrovitelje i predstavnike medija.

Izvješće o radu podnio je predsjednik Josip Oberan koji je rekao da je Stari Gradac staro naselje koje se u knjigama spominje od 1334. godine. Da su još davne 1895. godine nabavili vatrogasnu špricu u Budimpešti, sačuvali je na što su vrlo ponosni. Daljnji podaci iz tog vremena nisu sačuvani.  Do  zvaničnog osnutka i formiranja današnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva došlo je kasnije. Točnije 27.4.1927. godine održana je osnivačka skupština DVD-a za što su se posebno založili Stjepan Smiljanić i Ivan Zelenbrz. Na toj osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabrali su krojačkog zanatliju Franju Zelenbrza, za zapovjednika Matu Zelenbrza, za tajnika Ivana Zelenbrza, za blagajnika Stjepana Smiljanića. Izabrali su i 5 članova Upravnog odbora, 27 izvršnih članova 5 podupirajućih i 5 temeljnih članova. Za rad društva prikupljali su dobrovoljne priloge od svojih mještana i od mještana iz okolice i tim novcem kupili su kape, kacige i ostalu neophodnu opremu.

Godine 1937. formirali su i limenu glazbu unutar DVD-a, koju je činilo 10  glazbenika, članova društva. Instrumenti su bili nabavljeni u Mariboru u trgovini glazbala MEIL HEROLDE na kredit, a garantirali su naplate članovi Antun Sabolić i Franjo Kovač. Nakon toga društvo se rasulo, a podmlatka nisu imali. Imali su i vatrogasno spremište najprije na prostoru zvanom  "Pustošec", potom u centru sela na mjesto koje su zvali "Špricana" da bi se nakon izgradnje novog Vatrogasnog doma 1960. godine preselilo u taj prostor gdje je spremište i danas. Imaju svoj Vatrogasni dom, ali kažu da nije dovoljno funkcionalan i da u njega treba još mnogo uložiti. Nadaju se da će sve biti dovršeno  do obilježavanja 100-te obljetnice 1927. godine. Rekao je da broje 70 članova. Imaju 13 operativaca, 16 izvršnih članova, 15 potpomažućih, 3 počasna člana 27 podmlatka i 13 članova vatrogasne mladeži. Visoka 90-a. obljetnica, naglasio je, dokaz je zajedničkog rada sa svrhom pomaganja sebi i drugima i uvjeren je da će mladi nastaviti započeto rekao je predsjednik Josip Oberan.

Redali su se govornici, čestitari visoke obljetnice, pokrovitelji sa darovima i lentama na zastavu i to predstavnici: DVD Gradec Pokupski, DVD Mali Gradec, DVD Gradec kod Vrbovca, DVD Gradec kod Karlovca, DVD Gradec kod Pleternice i PGD Gradec iz susjedne Republike Slovenije. U znak zahvalnosti domaćini su im uručili skromne poklone. 

Slijedili su čestitari: predstavnik VZO Pitomače Alojz Lach. Pridružio se Josip Mađar iz DVD-a Pitomača. Posebne čestitke s naglašenih  posljednjih 10 godina aktivnosti uputi je Željko Palković i kao izaslanik VZH uručio predsjedniku Povelju za 90 obljetnicu HVZ Zagreb i Povelju VZŽ VP. Čestitku slavljenicima uputio je i pokrovitelj proslave načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić. Istakao je izuzetne aktivnosti posljednjih deset godina, uključenje žena u društvo i velik boj djece, koja su budućnost društva. Izrazio je uvjerenje da će doskora sredstvima županije i općine DVD Stari Gradac dobiti Vatrogasni komb, koji im  je neophodan a zaslužili su ga.  Pohvalama i čestitkama pridružio se i Saborski zastupnik Josip Đakić.  

Slijedilo je uručenje  odličja. Diplomu brončane vatrogasne plamenice primili su Mario Vrbaslija i Josip Smiljanić.

Diplome i vatrogasne spomenice za 20 godina rada primilo je 4 vatrogasca. Brončane vatrogasne medalje primili su  Josip Oberan , Slavko Vuković i Tomislav Štefančić.

Zlatnu Plaketu za poseban doprinos u vatrogastvu primio je pokrovitelj proslave Željko Grgačić.

Posebna priznanja uručena su voditeljima djece i mladeži: Ivanu Stancu, Kristini Vrbaslija i Ivoni Čikvar. Diplome za zvanje vatrogasac primilo je 7 članova. Voditelji djece i mladeži uručili su zahvalnice 27 djece i 13 mladeži. Zahvalnice za rad primilo je i 30 članova društva i brojni sponzori.

Na kraju svima se zahvalio predsjednik domaćina Josip Oberan i  pozvao na zajedničko druženje.


Tekst i foto: Barica Mihoković

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Aktualno

Informativan radionica za Mjeru ruralnog razvoja za mlade
Javni poziv za davanje potpore za sudjelovanje na sajmu VIROEXPO 2018.
Festival proljeća PITOMAČA 2018

Tko je online

Imamo 98 gostiju i nema članova online