DVD Sedlarica u nedjelju 14. svibnja 2017. godine mimohodom kroz selo i svečanom sjednicom obilježilo je 80. obljetnicu postojanja i humanitarnog rada.

Sjednicu je otvorio predsjednik DVD i MO Sedlarice Mario Čajkulić. Pozdravio je Saborsku zastupnicu Vesnu Bedeković, obnašateljicu dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanju Bošnjak, dožupana VPŽ  Zdravka Dijakovića, predsjednika VZŽ Virovitičko-podravske i predsjednika VZO Pitomača Željka Palkovića sa suradnicima, zapovjednika VZŽ VP Stjepana Venusa, tajnicu VZŽ Mateju Fras, općinskog načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, zapovjednika VZO Marija Vrbasliju, tajnika Davida Tržića, predstavnike gostujućih DVD-a: DVD Pitomače, Vukosavljevice, Kladara, Gornjih Zdelice, Velike Črešnjevice, Andrilovca, Kozarevca, Đurđevca, Otrovanca, Čazme, Tutnašice, Virja, Sveti Ivan Žabno, Stari Gradac, Mala Črešnjevica, Batinske , Dinjevca Špišić Bukovice, UŽ "Bilogorke", Odreda Izviđača Sedlarica i sve prisutne.

U izvješću predstavio je svoje kroz povijest veliko, danas malo podbilogorsko selo, koje pripada općini Pitomača i VPŽ. Ime sela Sedlarica,  kako je rekao, vuče  korijene iz kraja šesnaestog i početkom sedamnaestog stoljeća. Legenda kaže da su turci ovdje zaklonjeni bregovima mijenjali umorne i sedlali odmorene konje i išli u daljnja osvajanja. Druga priča kaže da je selo dobilo ime zahvaljujući svom smještaju sa istočne strane, zaklanja ga brijeg Aršanj, a sa zapadne  Otrovanjski brijeg. Gledajući  s veće udaljenosti selo ima oblik sedla i nosi naziv Sedlarica. Arheološki nalazi govore da je na ovom području na brijegu Šanac postojalo naselje Farkaševac, koje su Turci upadom u 16. stoljeću do temelja srušili. Krajem 17. stoljeća Sedlarica je pripadala Pitomačkoj župi i imala 1000 župljana. Od 1970. do danas pripada župi Turnašica i ima jedva  četiristotinjak stanovnika.

Godina 1937. značajna je za Sedlaricu. Zbog čestih požara i akutne potrebe te godine grupa mještana: Đuro Kolar, Stevo Kralj Gabrijel Kralj,Ivo Maresić, Mijo Kovač,Franjo Torbašinović,Vinko Kovač, Pavao Antoljak, Josip Rakitničan, Mijo Horvat, Marko Maresić  Ivan Kovač i Ivan Rakitničan osnovali su Dobrovoljno vatrogasno društvo Sedlarica. Za prvog predsjednika izabrali su Stevu Kralja a za zapovjednika Đuru Kolara. Svojim sredstvima nabavili su ručnu štrcaljku koja je sačuvana do danas. Za spremište i Dom koristili su seosku konjušnicu. Godine 1966. izgradili su novo spremište. Društvo je bilo vrlo aktivno i prije II. svjetskog rata. Godine 1953. na poticaj seoskog učitelja Ivana Andrašija nabavili su prvi vatrogasni agregat. Godine 1972. nabavljaju još jedan agregat. Tada mještani sami rade mjesni vodovod, postavljaju hidrante i omogućuju brži pristup vodi i požarištu.  Godine 1980. uz pomoć Duhan-produkta iz Pitomače, Vatrogasnog saveza Đurđevac i Mjesne zajednice Sedlarice nabavili su traktorsku cisternu. Godine 2009. DVD Pitomača ustupilo im je svoje navalno vozilo i spremni su u slučaju potrebe izaći na požarište. Očekuju da će jednom stara vozila dobiti adekvatnu zamjenu. Godine 2014. u rad DVD uključeno je žensko odjeljenje. Danas broje 55 aktivnih i 23 podupirajuća člana. Žele u DVD uključiti što više mještana, a ohrabruje ih rezultat upornog rada u vatrogastvu posljednjih godina. Bilježe sve bolje rezultate na općinskim i županijskim natjecanja, a kruna postignutog je osvajanje zlatne medalje odjeljenja MB i brončane ŽA na Državnom natjecanju lani u Puli. Nije zaboravio ni članice UŽ "Bilogorke", Sedlarice s kojima aktivno surađuju, koje su ove godine svečano obilježile 30 godina rada. Uz ostale posebno je naglasio proslavljeni Izviđački odred "Bilogorci", koji ove godina obilježavaju 45 godina rada, a Sedlarički mladi vrlo često su najprije izviđači, a potom i vatrogasci.

Skup su pozdravili obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak koja je u  govoru istaknula da je DVD Sedlarica na redu za dobivanje vatrogasnog kombija. Pridružila joj se Saborska zastupnica Vesna Brdeković te Željko Palković predsjednik  VZ VPŽ čestito je slavljenicima visoki jubilej i uručio predsjedniku DVD Sedlarica Mariju Čajkuliću PLAKETU  HVZ  I POVELJU VZŽ VP povodom 80. godina humanitarnog rada. Čestitkama se pridružio općinski načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić rekavši da Općina maksimalno poštuje i financijski pomaže vatrogastvo. Slijedile su čestitke dopredsjednika VZO Pitomača Josipa Nemeta i zapovjednik VZO  Mario Vrbaslija. U ime pokrovitelja proslave slavljeničkom DVD-u čestitao je Miljenko Habeić .

Diplomu zlatne vatrogasne Plamenice primili su: Marijan Štukar i Mladen Blažeković.  Spomenicu POČASNI ZAPOVJEDNIK primio je Marijan Štukar. Vatrogasne SPOMENICE  za 30 godina rada primio je Vladimir Rengel i Tugomir Kolar. Diplpmu brončane vatrogasne medalje primio je Darko Gašparić. Diplomu brončane vatrogasne PLAMENICE primilo je petero vatrogasaca. Spomenice za 20 godina rada primila su 4 člana. Spomenice povodom proslave 80. godišnjice primio je Josip Nemet i još 17 vatrogasaca.

Predsjednik se na kraju zahvalio DVD-ima koja se dali svoj doprinos za spomen čavliće i spomen lente i pozvao sve prisutne na zajednički domjenak i druženje. Tekst i foto: Barica Mihoković
  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Predavanje "Od Josepha Haydna do ...

23.05.2018. Predavanje "Od Josepha ...

U domu kulture u Pitomači održate ...

U ponedeljak, 28.05.2018. godine u ...

Predavanje "Od Josepha Haydna do ...

23.05.2018. Predavanje "Od Josepha ...

U domu kulture u Pitomači održate ...

U ponedeljak, 28.05.2018. godine u ...

Tko je online

Imamo 58 gostiju i nema članova online