U četvrtak 6. travnja 2017. godine od pedeset članova Likovnog kluba "Duga" Pitomača samo  desetak odazvalo se na organizirani izlet u Zagreb.

Likovnjaci predvođeni svojim članom, svjetski poznatim slikarom naive Stjepanom Ivancem i predsjednikom Želimirom Kukavicom najprije su posjetili Hrvatski muzej naivne umjetnosti, najstariji muzej naive u svijetu osnovan 1952. godine, koji čuva u svojem fundusu 1890 umjetnina – slika. Težište sadašnje postave su umjetnine poznate Hlebinske škole te nekolicine visoko vrednovanih nezavisnih autora i najznačajnijih umjetnika drugih narod i kultura. Uživali su u razgledavanju izloženih radova Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Dragana Gažija, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Martina Mehkeka, Ivana Lackovića Croate, Josipa Generalića, Slavka Stolnika, Ivana Rabuzina i drugih.

Slijedio je posjet Galeriji Klovićevi dvori na Jezuitskom trgu. Tamo su razgledali  raskošnu izložbu "Izazov moderne ZAGREB – BEČ oko 1900. godine Gustav Klimt, Vlaho Bukovac, Ivan Meštrović i protagonisti zagrebačke i bečke secesije na području slikarstva, skulpture i arhitekture". Izložba prikazuje i uspon nove generacije slikarica, koje postaju ravnopravni sudionici modernih promjena. Izložen je rijedak susret s remek djelima umjetnosti Beča i Zagreba 19. i 20. stoljeća.

Posjetili su i Galeriju Mirko Virius HDNU Tkalčićeva 14, koja je 2014. godine proslavila 50 godina djelovanja Hrvatskog društva naivne umjetnosti. To je bio susret s "tisuću" radova brojnih umjetnika. Tu je i sada izloženo nekoliko radova slikara Stjepana Ivanca.

On nam je rekao da je tu u Zagrebu jednu njegovu sliku kupila Japanska Princeza. U Galeriji pridružio nam se i glavni i odgovorni urednik časopisa "Naiva", glasila Hrvatskog društva naivne umjetnosti Igor Mukić, koji je predsjednik društva HDNU ponosan na slikara i prijatelja Ivanca, rekavši da on jedan od rijetkih visoko priznatih umjetnika naivnog slikarstva kod nas i u svijetu.

U izlet u Zagreb pitomački likovnjaci uvrstili su i posjet Hrvatskom Saboru. Tamo su ih uz saborskog vodiča dočekali sabornici iz Pitomače, dr. sc. Vesna Bedeković i Josip Đakić. Kako se posjet poklopio s podnevnom pauzom bilo je vremena za razgledavanja prostora Sabora, uključujući dvoranu Ante Starčevića sa portretima svih hrvatskih predsjednika, do glavne Saborske dvorane. Bilo je to ugodno druženje i fotografiranje za uspomenu. 


Tekst i foto: Barica Mihoković    

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!