Na današnji dan 1872. godine, u austrijskom mjestu Fahrafeldu, umro je veliki hrvatski pjesnik i domoljub – Petar Preradović. Pokopan je u Beču, a već 1879. godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Zagreb na mirogojske arkade. Tadašnji gradonačelnik Zagreba August Šenoa održao je nadahnut govor te spjevao Himnu Petru Preradoviću koju je uglazbio Ivan pl. Zajc. Nadgrobni spomenik Petru Preradoviću izradio je kipar Ivan Rendić.

Petar Preradović rođen je 19. ožujka 1818. god. u Grabovnici pokraj Pitomače, kao sin vojnog dočasnika. Nakon očeve smrti skrb o njemu preuzima vojna uprava, tako da i on nastavlja očevim stopama studirajući vojnu akademiju, najprije u Bjelovaru, a potom i u Bečkom Novom Mjestu.

„Preradović nije bio samo vojnik i pjesnik, već je bio filozof i duhovni mislioc koji nam poručuje da „sa scene neće nestati ono što je stvoreno, nego će mlada generacija nastaviti isti posao – na društvenom, kulturnom i književnom umjetničkom planu“. Bio je vrlo obrazovan, govorio je nekoliko stranih jezika, ispunjen poetskim darom i oduševljenjem za život i rad. On je bio osoba koja je slijedila snagu duha i kretala se, izvana gledano, zacrtanim putem vojničke službe, ali u svojoj intimi i unutarnjem emotivnom svijetu imamo filozofa i, kako je sam Preradović govorio,Čovjeka kao umjetničko, artističko i pojedinačno biće”! I danas slušamo mnoge zborove koji pjevaju Preradovićeve pjesme: Vatroslav Lisinski uglazbio je 14 Preradovićevih pjesama, Ferdo Livadić uglazbio ih je 7, a Ivan pl. Zajc je uglazbio njih 28. I ostali su skladatelji uglazbili tijekom vremena Preradoviće pjesme, da spomenemo još neke: Ivan Padovac, Franjo Kuhač, Vjekoslav Karas, Pajo Kolarić, Nikola Stoos, Blagoje Bersa, Rudolf Matz, Zlatko Špoljar, Gjuro Eisenhuth, Vatroslav Kolander ...- iz stručnog rada dr.sc. Romane Lekić.

Iz mnoštva pjesama koje je napisao na hrvatskom i njemačkom jeziku možemo izdvojiti nekoliko najpoznatijih: “Pozdrav domovini”, “Rodu o jeziku”, “Jezik roda moga” i „Ljudsko srce“. Bliži nam se i obljetnica 200 godina pjesnikova rođenja kada će Općina Pitomača u 2018. godini organizirati niz kulturnih programa u njegovu čast. Općina Pitomača izradila je i projektnu dokumentaciju za obnovu rodne kuće u Grabrovnici te, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Razvojnom agencijom Vidrom, priprema prijavu za financiranje radova iz fondova Europske unije.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

PITOMAČA BRICK DAY 2017. – LEGO

Jučer, 20. studenog 2017. godine ...

Savjet mladih obilježio dan ...

18. studenog 2017. godine, povodom ...

U Knjižnici Osnovne škole Petra ...

Povodom Međunarodnog dana prava ...

Odlično 2. mjesto na kraju ...

Nogometaši NK Pitomača su u ...

Uspječan vikend rukometašica ŽRK ...

Još u srijedu navečer, ...

Karate klub ''Podravski sokol'' ...

U Križevcima je 19. studenog 2017. ...

PROGRAM - Vidovo 2014.

Dani pjesme, kruha i vina PITOMAČA ...

Foto: Srijeda - Drava doseže ...

U srijedu poslijepodne, Drava je u ...

Obnovljena je crkva sv.Vida

Vjernici u Pitomači dočekali su ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Prvi dan škole u novoj Srednjoj ...

Počela je nastava i za ...

"Veliki skok" okupio 500-tinjak ...

Na izletištu kod dravskog mosta ...

Aktualno

Has no content to show!

Tko je online

Imamo 116 gostiju i nema članova online