Vijesti


Srednja škola Stjepana Sulimanca preuzet će u ponedjeljak 16. travnja novi traktor Zetor Proxima HS 120 koji je nabavljen u sklopu projekta “Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske”, a kojeg Srednja škola Stjepana Sulimanca provodi u partnerstvu sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” iz Orahovice, u sklopu projektnog poziva Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.” Vrijednost projekta je 930.879,71kn i u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Isporuka i primopredaja traktora je dogovorena za ponedjeljak 16. travnja u 10 sati, a svoj dolazak potvrdili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa suradnicima, predsjedica odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora doc.dr.sc. Vesna Bedeković, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, zastupnici tvrtke POD proizvodnja opruga d.o.o iz Dežanovca te domaćini – djelatnici i učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca.

Ovo je u posljednjih 10 godina najvrijedniji pojedinačni komad opreme nabavljen za Srednju školu Stjepana Sulimanca, a služit će za sve zahvate i agrotehničke mjere na školskom poljoprivrednom imanju koje obuhvaća 23 hektara oranica, voćnjak, vrt i plasteničku proizvodnju. Škola je do sad koristila mali traktor IMT 539, kojeg je školi prije više od deset godina donirala Vrovitičko-podravska županija.

Škola će nabavom ovog suvremenog stroja ostvariti značajne uštede od nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje koje će moći iskoristiti za ulaganje u nastavu, a mogućnost obrazovanja na najnovnijim i najmodernijim poljoprivrednim strojevima i mehanizaciji sigurno će privući nove đake u poljoprivredna zanimanja. Traktor Zetor Proxima HS 120 dolazi sa full-opremom, te je posebno opremljen dodatnim sjedalom za učenike koji će moći učiti od traktorskog operatera važne praktične lekcije iz obrade tla, sjetve, gnjojidbe i žetve na različitim ratarskim kulturama. Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače zajedno sa osnivačem Virovitičko-podravskom županijom i u suradnji sa Općinom Pitomača ulaže značajne napore kako bi stekla uvjete da u skoro vrijeme postane centar kompetencija za sektor poljoprivrede i agroturizma. (www.icv.hr)

Povodom Dana planeta Zemlje Općina Pitomača organizira 6. i 7. travnja akciju „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ koja se provodi u sklopu svjetske akcije, a u koju je uključeno 100-ak zemalja svijeta. Tim povodom pozvani su mještani općine da danas i sutra organiziraju radne akcije čišćenja i uređenja svojih naselja i svojih okućnica ili da se uključe u aktivnosti čišćenja u organizaciji Općine i Mjesnih odbora.

Kako napominju u Općini Pitomača, nakon ove akcije, slijedi veća akcija obilaska cijelog područja općine radi uklanjanja divljih deponija otpada, kojih prema sadašnjim spoznajama nažalost ima. Tim povodom u akciji čišćenja poljskog puta u blizini željezničke pruge, odnosno Komunalnog poduzeća zatekli smo i djelatnice Općinske uprave Općine Pitomača koje su čistile okoliš oko poljskog puta sve do obližnjeg vodocrpilišta na periferiji Pitomače. (www.icv.hr, bs)

Lokalna akcijska grupa „Virovitički prsten” u suradnji sa tvrtkom DRAFT d.o.o. predstaviti će Natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2014.-2020. za Tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, a koji je sukladan Tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Na Uskrsni ponedjeljak, 02. travnja 2018. godine, Općina Pitomača i Turistička zajednica, uz pripomoć Dečkov z Dravske, organizirali su manifestaciju pod nazivom Uskrsna luč. Udruge s područja općine Pitomača prezentirale su delicije uskršnjeg stola kako su nekad blagdan Uskrsa provodili naši djedovi i bake. Uz podravsku glazbu, program djecepolaznika Male škole, nastup zbora Udruge umirovljenika Pitomača, prigodnu riječ župnika župe sv. Vida, vlč. Ivice Puškadije, uskrsnu luč visoku 7,20 metara, upalili su njeni graditelji – Dečki iz Dravske.

Uskrs slavimo s nadom u novi početak i vjerom u bolje sutra. To je vrijeme ulaganja u zajedništvo, vrijeme istinskog poštivanja i uvažavanja!

Svim vjernicima srdačno čestitam Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Želim da nam i ovaj Uskrs, blagdan nade, mira i vjere, bude nadahnuće za svakodnevni život, u kojem se posvećujemo dobru svojih bližnjih!

Vaš načelnik

Željko Grgačić

Na veliki četvrtak 29.03.2018. godine, u tradicionalnoj podravskoj kleti pored pitomačke župne crkve svetog Vida, Likovni klub "Duga" Pitomača je otvorio tradicionalnu 8. međunarodnu izložbu pisanica pod nazivom "Uskrs u Pitomači".

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!

Tko je online

Imamo 98 gostiju i nema članova online