Vijesti

I ove godine Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača organizira  cijepljenje starih sorti jabuka na prostoru ispred Hrvatske lutrije, kod tržnice. Cijepljenje jabuka će se provoditi u srijedu 28.03. 2018. od 9 do 12 sati.

Subotnje jutro 24. ožujka 2018., odvijala se akcija  Humanitarne udruge "Podravsko sunce" također na tri punkta u centru Pitomače. Pritom nam je predsjednica udruge Štefica Kaša rekla:  Udruga "Podravsko sunce" i ove godine u čast cvjetne nedjelje, priređuje prodaju cvijeća u lončanicama, pisanice, ručne radove i najrazličitije  ukrase primjenjive uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs. Sav prihod od akcije namijenjen je  poboljšanju kvalitete života mještana općine Pitomača i šire. Želimo održati već postojeći status u liječenju naših građana uz pomoć specijalista koji nam dolaze iz virovitičke i drugih bolnica, gdje kvalitetom pomažemo što ranije otkrivanje bolesti da bi ih mogli na vrijeme liječiti ili barem poboljšati kvalitetu života naših mještana, a njihovim obiteljima vratiti osmijeh na lica i uvjeriti ih da nisu sami. Donacije omogućuju smanjenje putovanja, jer naši korisnici mogu dobiti vrlo  prihvatljive usluge u Pitomači. Ova akcija također je važna u prikupljaju sredstva u okviru Općine Pitomača  i  VPŽ, kojom  pomažemo financiranje dolazaka  velikih specijalista u našu ambulantu da bi smanjili putovanja našim korisnicima zdravstvenih usluga. Pritom se zahvalila svim donatorima OPG-ima i pojedincima koji su se odazvali akciji, darovali cvijeće i novčane priloge  što je i ove godine  garancija uspjeha u daljnjoj borbi s bolestima, napose  zloćudnima, rekla je predsjednica udruge Štefica Kaša. Pridružila joj se i dugogodišnja aktivna članica Ivka Mađar i drugi.


Tekst i foto: Barica Mihoković

 

Povodom nadolazećih Uskrsnih blagdana, Općina Pitomača je donijela odluku o isplati novčane naknade umirovljenicima slabijeg mirovinskog cenzusa. Umirovljenicima s mjesečnom mirovinom jednakom ili manjom od 1.500,00 kuna novčana će se naknada isplatiti u Općini Pitomača, Lj. Gaja 26/I, soba broj 1. uz predočenje osobne iskaznice i odreska mirovine za posljednji mjesec isplate. Isplata će se vršiti  od četvrtka 22. ožujka do petka 30. ožujka u vremenu od 08,00 – 14,00 sati.

 

Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača svečanom priredbom u sportskoj dvorani proslavila je Dan škole. Povodom 200. obljetnice rođenja pjesnika, Petra Preradovića, njemu u čast, učenici i učitelji pripremili su prigodan program.

Mnogobrojna publika uživala je u recitalima i dramsko-scenskom prikazu Preradovićevih stihova pod vodstvom učiteljice Ive Brusač. Školski zbor izveo je himnu škole te pjesmu „Pitomačak” čiji je tekst napisala učiteljica Marijana Rešetar, a glazbu učitelj Davor Jendrašić. Pod vodstvom učiteljice Marije Kovačević-Švarbić mali folkloraši izveli su narodne pjesme i kola ovoga kraja.

Proslavi su prisustvovali mnogobrojni uzvanici među kojima i predsjednica Odbora za proslavu 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, županijska pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Dario Ripli, tajnik Županijske skupštine VPŽ Ivan Horvat…

Ravnatelj škole Igor Maresić u svom obraćanju publici govorio je o stvaralaštvu Petra Preradovića, pohvalio je suradnju s Virovitičko-podravskom županijom te Općinom Pitomača. Također, pohvalio je rad učenika i učitelja koji tijekom cijele školske godine rade na osnaživanju i poboljšanju kvalitete rada škole. Obraćajući se nazočnima, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, najavio je dogradnju Osnovne škole Petra Preradovića, kako bi sva djeca pohađala školu u jednoj smjeni. Obraćajući se nazočnima, saborska zastupnica Vesna Bedeković, naznačila je četiri cilja koja je stavila pred sebe.

– Prvi je obnova rodne kuće Petra Preradovića koja će krenuti ove godine, očekujemo u lipnju. Drugi je obnova Doma kulture i kina u Pitomači. Treći je dogradnja OŠ Petra Preradovića kako bi svi išli u jedno smjenu i četvrti je buduća sportska dvorana pri Srednjoj školi Stjepana Sulimanca. Prva tri očekivano napreduju, pred nama je još i četvrti – podcrtala je Vesna Bedeković.

Kao poseban gost, priredbi je prisustvovao Karlo Kučanda u ulozi Petra Preradovića.
(www.icv.hr, kp, www.vpz.hr, Fotografije: FotoBegović)

Dana 17. ožujka 2018. godine u okviru projekta Europske unije kroz program Interreg V-A Hungary-Croatia Co-peration Programme 2014-2020., Akronym Preradović&Csokonai, na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu, u Zagrebu predstavljen  je projekt obnove Preradovićeve rodne kuće, uz recitiranje poezije Preradović poetry box, koju je izvela udruga Kreativan trening. U 12:00 sati je ispred spomenika Petru Preradoviću krenla turistička šetnja na temu života i rada Petra Preradovića s elementima uličnog performansa. A u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5, izvedena je Monodrama „Ja, Preradović“, koju  je izveo njezin autor Mladen Medak Gaga.

U sklopu obilježavanja 200. godišnjice rođenja hrvatskoga pjesnika Petra Preradovića u njegovoj rodnoj kući u Grabrovnici, 17. ožujka, održani su 50. susreti literarnih družina pod nazivom „Preradovićev rođendan“.


Recitacijom pjesme „Pjesma Putniku” autorice Marijane Rešetar, uz glazbenu pratnju, započeo je prigodni program koji su pripremili učenici i učitelji naše škole. Prisutnima se obratio  ravnatelj Igor Maresić, a nastupili su članovi zbora OŠ Petra Preradovića Pitomača, folklorna skupina PŠ Grabrovnica, dramska skupina nižih razreda te je uz glazbenu pratnju održan i recital Preradovićevih stihova.

Literarnim izrazom program su obogatili učenici Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice, OŠ  Grgura Karlovčana iz Đurđevca, OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac, OŠ Kloštra Podravskog,  OŠ Molve, OŠ Petra Preradovića iz Zagreba te OŠ Petra Preradovića Pitomača. Na kraju programa održan je i susret s književnicom Maricom Milčec. Pokrovitelj susreta bila je izdavačka kuća Školska knjiga koja je za sve sudionike pripremila prigodne poklone.

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

OBITELJSKI SHOW „ CIRCLE OF MAGIC ...

22.04.2018. OBITELJSKI SHOW „ ...

Informativan radionica za Mjeru ...

Dana 19. travnja (četvrtak) u ...

Noć knjige u pitomačkoj knjižnici

23.04.2018. NOĆ KNJIGE U ...

Festival proljeća PITOMAČA 2018

U subotu 21. travnja 2018. godine, ...

Javni poziv za davanje potpore za ...

Općinski načelnik Općine Pitomača, ...

Aktualno

Informativan radionica za Mjeru ruralnog razvoja za mlade
Javni poziv za davanje potpore za sudjelovanje na sajmu VIROEXPO 2018.
Festival proljeća PITOMAČA 2018

Tko je online

Imamo 102 gostiju i nema članova online